En melkeseparator er en innretning som separerer fløten fra melken. Maskinen er utført i solid støpejern med hull for skruer som festes benk. Nysilt melk ble helt i en stor aluminiumsbeholder på toppen. Under denne var et hus med mange metallameller formet som skåler inn i hverandre. Eller tynne kjegleskall oppå hverandre med små mellomrom . Ved å sveive ble lamellene/kjeglene og melka som rant ned i mellom dem, satt i rotasjon med stor hastighet. Rotasjonen gir fra seg en karakteristiske during.
Under denne rotasjonen vil den tyngste bestanddelen, skummet melk, trekke ut mot periferien, mens den lettere, fløten som har minst densitet, trekker inn mot aksen.
Ved forsiktig og jevn sveiving får man fløte og skummet melk ut av hvert sitt rør som er montert over de roterende kjeglene. Sveivefarten og tappefarten bestemte fløtekonsentrasjonen. På sveiva står det 65 per min, som kan stemme med omdreininger man skal holde pr. minutt
Photo:
RiddoDuottarMuseat
En melkeseparator er en innretning som separerer fløten fra melken. Maskinen er utført i solid støpejern med hull for skruer som festes benk. Nysilt melk ble helt i en stor aluminiumsbeholder på toppen. Under denne var et hus med mange metallameller formet som skåler inn i hverandre. Eller tynne kjegleskall oppå hverandre med små mellomrom . Ved å sveive ble lamellene/kjeglene og melka som rant ned i mellom dem, satt i rotasjon med stor hastighet. Rotasjonen gir fra seg en karakteristiske during.
Under denne rotasjonen vil den tyngste bestanddelen, skummet melk, trekke ut mot periferien, mens den lettere, fløten som har minst densitet, trekker inn mot aksen.
Ved forsiktig og jevn sveiving får man fløte og skummet melk ut av hvert sitt rør som er montert over de roterende kjeglene. Sveivefarten og tappefarten bestemte fløtekonsentrasjonen. På sveiva står det 65 per min, som kan stemme med omdreininger man skal holde pr. minutt
Photo:
Josefsen, Annelise
/
RiddoDuottarMuseat
En melkeseparator er en innretning som separerer fløten fra melken. Maskinen er utført i solid støpejern med hull for skruer som festes benk. Nysilt melk ble helt i en stor aluminiumsbeholder på toppen. Under denne var et hus med mange metallameller formet som skåler inn i hverandre. Eller tynne kjegleskall oppå hverandre med små mellomrom . Ved å sveive ble lamellene/kjeglene og melka som rant ned i mellom dem, satt i rotasjon med stor hastighet. Rotasjonen gir fra seg en karakteristiske during.
Under denne rotasjonen vil den tyngste bestanddelen, skummet melk, trekke ut mot periferien, mens den lettere, fløten som har minst densitet, trekker inn mot aksen.
Ved forsiktig og jevn sveiving får man fløte og skummet melk ut av hvert sitt rør som er montert over de roterende kjeglene. Sveivefarten og tappefarten bestemte fløtekonsentrasjonen. På sveiva står det 65 per min, som kan stemme med omdreininger man skal holde pr. minutt
Photo:
Josefsen, Annelise
/
RiddoDuottarMuseat
En melkeseparator er en innretning som separerer fløten fra melken. Maskinen er utført i solid støpejern med hull for skruer som festes benk. Nysilt melk ble helt i en stor aluminiumsbeholder på toppen. Under denne var et hus med mange metallameller formet som skåler inn i hverandre. Eller tynne kjegleskall oppå hverandre med små mellomrom . Ved å sveive ble lamellene/kjeglene og melka som rant ned i mellom dem, satt i rotasjon med stor hastighet. Rotasjonen gir fra seg en karakteristiske during.
Under denne rotasjonen vil den tyngste bestanddelen, skummet melk, trekke ut mot periferien, mens den lettere, fløten som har minst densitet, trekker inn mot aksen.
Ved forsiktig og jevn sveiving får man fløte og skummet melk ut av hvert sitt rør som er montert over de roterende kjeglene. Sveivefarten og tappefarten bestemte fløtekonsentrasjonen. På sveiva står det 65 per min, som kan stemme med omdreininger man skal holde pr. minutt
Photo:
Mathisen, Elin I.
/
RiddoDuottarMuseat
En melkeseparator er en innretning som separerer fløten fra melken. Maskinen er utført i solid støpejern med hull for skruer som festes benk. Nysilt melk ble helt i en stor aluminiumsbeholder på toppen. Under denne var et hus med mange metallameller formet som skåler inn i hverandre. Eller tynne kjegleskall oppå hverandre med små mellomrom . Ved å sveive ble lamellene/kjeglene og melka som rant ned i mellom dem, satt i rotasjon med stor hastighet. Rotasjonen gir fra seg en karakteristiske during.
Under denne rotasjonen vil den tyngste bestanddelen, skummet melk, trekke ut mot periferien, mens den lettere, fløten som har minst densitet, trekker inn mot aksen.
Ved forsiktig og jevn sveiving får man fløte og skummet melk ut av hvert sitt rør som er montert over de roterende kjeglene. Sveivefarten og tappefarten bestemte fløtekonsentrasjonen. På sveiva står det 65 per min, som kan stemme med omdreininger man skal holde pr. minutt
Photo:
Mathisen, Elin I.
/
RiddoDuottarMuseat