History
-
-
Dette er en mekanisk iskremmaskin basert på saltlakefrysingsprinsippet, som ble brukt til å fremstille de første iskremene og de første frysevarer generelt. Den virker ved at trespannet fylles lagvis med is og salt slik at man får en kjølevæske - flytende knust is, som fortsatt er frysekald for f.eks. fløte eller annen sorbet- eller iskremblanding , siden frysepunktet for saltlake i blandingsforholdet 3 deler is og 1 del salt ligger rundt -20 grader.
Metallbeholderen fylles med det man vil spise som is, enten fløte med smakstilsetninger, fruktsaft, vin eller annet. Rørevispen rdeies ved hjelp av sveiven, og det skal gis ca. en omdreinin i sekundet, elelr litt mer. Når man kjenner motstand i sveiven, er iskremmassen blitt kald og stiv, og klar til å spises. Det kan ta ca. 10-15 min.
-
Produksjon - 1890 — 1910
Fra ca. 1920 - Produsent Husqvarna sikker
- Production place Sverige sikker
-
Classification
References
-
- Arkivreferanse Gjenstandsarkiv Bruksanvisning og oppskriftshefte
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- Identifier NTM 31021
- Part of collection NTM
- Owner of collection Norsk Teknisk Museum
- Institution Norsk Teknisk Museum
- Date published November 8, 2019
- Date updated November 10, 2022
- DIMU-CODE 021028442427
- UUID 4048775E-90E5-4382-9717-5D7175916EF4
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».