• Litografi etter et Daguerreotypi, Dysseldorf
August Cappelen

Herman August Cappelen (født 1. mai 1827 i Skien, død 8. juli 1852 i Düsseldorf) var en norsk nasjonalromantisk maler tett knyttet til den såkalte Düsseldorfskolen.
Signert
Han var sønn av verkseier Diderik von Cappelen og Edel Severine Margrethe Henriette Løvenskiold. Familien flyttet i 1835 til Holden hovedgård på Ulefoss ved Norsjø, hvor August vokste opp. Han tok artium i Skien 1845, og studerte i Oslo den påfølgende vinteren. Her traff han den to år eldre Hans Gude, og de to utviklet et elev- og vennskapsforhold. Sommeren 1846 dro Cappelen, Gude og J.F. Eckersberg på studiereise til Gudbrandsdalen, Mysuseter, Vågå og Bøverdalen.
Høsten 1846 reiste Cappelen til Düsseldorf, hvor han studerte, og kom til å oppholde seg store deler av året fram til 1850. Han var tilsynelatende ikke innskrevet ved kunstakademiet, men skolens leder von Schadow omtalte ham like fullt i ettertid som elev.
August Cappelen betraktes som en bråmoden og talentfull kunstner, som i løpet av de siste to årene av sitt liv nådde fram til et eget, personlig uttrykk.
Cappelen døde av en svulst i magen. Han ble begravet i Düsseldorf, men hans levninger er senere ført hjem til Norge.
    Photo: Johnsen, Bjørn / Ringerikes museum

litografi

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to