History
-
-
Et telt brukt av polpartiet på sydpolekspedisjonen. I følge Roald Amundsen sydde Oscar Wisting fire tremannstelt om til to telt. De opprinnelige tremannsteltene var alle sydd ved marinens verksteder i et tett dunlerretsstoff med hel bunn og sekkeinngang. Disse tremannsteltene ble kun holdt oppe ved en stav, som sto i midten. Ellers sørget bardunene for at teltet holdt formen. Enkeltstaven i midten av teltet gjorde teltet enklere å slå opp for en mann, samtidig som staven sørget for at teltene sto bedre i dårlig.
Sydpolekspedisjonen valgte å gå for et enkelt telt av hensyn til vekt, selv om en dobbel duk ville sikret noen ekstra grader med varme inne i teltet. I tillegg valgte de å farge teltet i en mørk farge. Roald Amundsen forteller følgende; "Vi ble hurtig enige om, at et mørkt farvet telt var det bedste. Og det av flere grunde. Først og fremst som øienmedicin. Naar man hadde fartet ute paa den glitrende barriereflate hele dagen, vilde det være en lise for øinene at komme ind i et mørkt rum, det skjønte vi. Dernæst og ikke mindst vilde den mørke farve gjøre teltet betydelig varmere, naar solen var oppe. For det tredje vilde et mørkt telt være langt lettere at se paa den hvite flate end et lyst." De forsøkte først å farge det enkle teltet med blekk og blekkpulver, men kom frem til at teltduken ville blekne etter et par måneder. De valgte derfor å kle teltet med et tynt rødt bomullsstoff laget i stand av mannskapets køiegardiner.
Ekspedisjonen hadde også med seg et lettere telt som ble stående igjen på Sydpolen. Her etterlot de seg blant annet et brev til Scott og et brev til den norske kongen. Dette teltet ble ikke brukt under turen inn til polpunktet, og var trolig kun ment å fungere som et visuelt bevis for at Roald Amundsen og hans menn hadde nådd polpunktet. Den norske ekspedisjonen ledet av Roald Amundsen i 1910-1912 var først i verden på Sydpolen. De gikk nesten 3000 kilometer på ski og hadde med seg fire sleder trukket av hunder. Samtidig med Amundsen kjempet en engelsk ekspedisjon under ledelse av kaptein Robert Falcon Scott om å komme først til polpunktet. De nådde frem fire uker etter den norske ekspedisjonen. Alle engelskmennene omkom under tilbaketuren.
-
Aksesjon - 1912 ("I 1912 fikk samlingen en verdifull tilvekst da Roald Amundsen ga løfte om det skiutstyr han og hans feller hadde brukt på Sydpolferden." Fra "Skimuseets historie i korte trekk" i Katalog for Skimuseet, Holmenkollen- Oslo.)
Gjenstanden er gitt til Skimuseet i Holmenkollen av Roald Amundsen. - Giver/siste eier Amundsen, Roald sikker
-
Bruk - 1910 — 1912
- Bruker Hassel, Sverre sikker
- Bruker Amundsen, Roald sikker
- Bruker Bjaaland, Olav sikker
- Bruker Hanssen, Helmer sikker
- Bruker Wisting, Oscar sikker
- Brukssted Antarktis Sørpolen sikker
-
Produksjon - Produsert
Roald Amundsen hadde kjøpt og fått telt til ekspedisjonen av den norske marinen. Oscar Wisting tilpasset teltene som ekspedisjonen allerede hadde med seg på basen Framheim, for å finne en løsning som var best egnet for strekningen inn til polpunktet. - Produsent Forsvaret sikker
- Produsent Wisting, Oscar sikker
- Production place Norge sikker
- Production place Antarktis sikker
-
Classification
-
- Reising OU 484
- Forskning og utvikling OU 654
References
-
- Litteraturreferanse Foreningen til Ski-idrættens Fremme 1883 (1923). Skimusæets Samlinger, Katalog. Kristiania: Grøndahl & Søns Boktrykkeri. s. 14
- Litteraturreferanse Amundsen, Roald (1912) Sydpolen. Kristiania: Det Mallingske Bogtrykkeri. s. 174-175, 490-493.
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- Identifier SK.02918
- Part of collection Skimuseets samlinger
- Owner of collection Skimuseet
- Institution Skimuseet i Holmenkollen
- Date published March 2, 2016
- Date updated July 17, 2017
- DIMU-CODE 021026291042
- UUID 2A258A89-B902-436E-8E18-894B98CB557E
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».