Omfang: AAA-c''''' (7 oktaver+ ters)
Stumpiano med to muligheter til å regulere anslag på tastene.
1. Ved å skru på en spak sentralt på navnebrettet reguleres motstanden i tasten ...
Omfang: AAA-c''''' (7 oktaver+ ters)
Stumpiano med to muligheter til å regulere anslag på tastene.
1. Ved å skru på en spak sentralt på navnebrettet reguleres motstanden i tastene, og hardheten blir vist på en måler til venstre for spaken; vri med klokken gir tregere tast og omvendt.
2. Ved å alterere posisjon på to spaker til venstre respektive til høyre for klaiaturen, reguleres spilledybden (hvor dybt tasten kan presses ned).
Fire bein som kan brettes sammen under instrumentet for transport.
"Instrumentet avgir ingen lyd. Dette gjør det svært nabovennlig. Dermed er det mulig for brukeren å terpe på de vanskeligste passasjene gang på gang, med ulik motstand. For den som ønsker å bygge opp muskulær kapasitet f.eks.
ved å spille de heftigste fingerøvelsene med det største tastetrykket, vil instrumentet kunne tilby en god progresjon, naturligvis gitt et visst talent.
I dag er ikke stumpianoer utbredt. Det kan synes å være tendensen at man ønsker å knytte spilling, også øving, sterkere til lyd. Den "hardere"
musikertypen som har perfeksjonert sin teknikk, men som mangler den formidlende følsomheten har gått av moten. Så får det heller være at ikke alle pianister spiller like perfekt på alle instrumenter til enhver tid.
Stumpianoet favoriserer ikke den følsomme musikertypen, men snarere arbeidsjernet. I den grad disse to egenskaper fremtrer i samme musiker, bruker man andre tilnærminger til variasjonen i instrumentenes brukeregenskaper enn stumpianoet. Det har i dag mest museal interesse. " (kilde: Epost fra giver G. Homstvedt, AMG 07.12.2015)
Instrumentet ble patentert av Almon Kincaid Virgil (1839/1842-1921 og Amos Cole Bergman (1865-1948) 1892. Det ble også gitt utn en spesiell pianoskole i forbindelse med stumpianoet.
Add a comment or suggest edits