• Bogen er som ein stor sprettebuge (armbrøst). Stokken er av eik, buen av barlind, buestrengen av tykk, tvinnet hampetråd. Hertil høyrer og en spennehake ("vepp") til å dra opp strengen med (spenne buen). Typen synest være den samme som den eldste type som er omtalt i "Kulturhist. leksikon for nord.mid.ald" sp 238.
1. Stokken ("sulå"?): I ene enden pånaglet to stykker, ett oppe og ett nede, som går framforbi kanten og lager ett firkantet ... som buen 
hviler i. Pilreimen går fra denne og 41 cm framover til en skar i stokken for buestrengen. Omtrent herifra og til framenden ("yverstykkje") er stokken oppkløyvd langsetter og underdelen ("understykkje") går om en led. Denne ble brukt til å utløyse buestrengen med hjelp av en tapp som går gjennom ett hull opp gjennom skaret til buestrengen.
2. Bogen ("sveivi") er en halvkløving med barken delvis på. Midt på, på innsida, er langt på ei tynn skinne av samme treslaget og fastbunde til bogen med 4 bensler. I endene er buen avskantet til runde tapper som buestrengen er festet rundt. Festa til stokken med 2 hatteklaver.
3. Buestrengen er laget ny slik de har brukt i den senere tid, seier giveren. Tvinna i sammen av vanlig hampetråd med et bensel midt på der skaret er. Før nyttet de hvaltarm til buestreng (eller sene). Hvalbuen ble nyttet i tradisjonell kvalveiding der en ofte tvang hvaler inn i en våg og drepte den der. 
4. Spennehaken ("veppen"), bjørk, gaffelforma, arbeidd og nå etter gamal modell då den opphavelege bar bortkomen. Noko boga.
5. Kvalpil, skaft (skjefte) av tre, rundt, tjukt med påsette 2 vengjer ("fjør") i øvre ende, og harnspiss m 3-kanta odd og ei smal tonge ("kvaljarn") som øvst går inn i treskaftet.
    Photo: Haugalandmuseet

Hvalbue m/pil

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to