Photographer
History
-
Fakta om Trygve Karsten Byman, født Andersen – 27.08.1909 – død 13.11.1985.
Medlem av Fagen 26 (Fagforeningens idrettsforening av 1926) og Høybråten & Stovner IF
Hadde en ny topp i sin karriere da han som 41 åring sensasjonelt tok bronsemedlaje i VM i bryting i Stockholm i 1950. I tur og orden ekspederte han en tsjekkoslovak, en egypter og en jugoslav, alle falt på hans spesialitet smidighetsbelte.
Meritter:
VM i Stockholm 1930: Bronse VM lett tungvekt.
Norgesmester i gresk-romersk stil i 1950 og 1951.
Norgesmester i fristil 1948, 49 og 50. Alle i klasse lett tungvekt. (Fakta fra Sport i navn og tall, utgitt i 1971)
Hans to sønner, Arne og John, var også aktive i Fagen 26 fram til voksen alder.
NB! Manuset under er en forkortet versjon av det som står i boka, "Idrettshelter i Groruddalen…" (utgitt i 2022)
Fylte Østbanehallen etter VM-medaljen
Bryteforbundet tok ikke ut landets beste utøver til VM i 1950. Trygve Byman fra Høybråten ble ansett for å være for gammel, men arbeidskameratene kom til unnsetning.
Byman var nest eldst av 12 søsken. Han reiste fra oppvekststedet Askim til hovedstaden for å få arbeid. I 1930-årene var Trygve en fryktet spiss på Høybråten og Stovners fotballag med kallenavnet «kanon» på grunn av ekstremt harde skudd. I bryting viste han seg også som en av landets beste. Idretten fikk et avbrudd under andre verdenskrig, men Byman var utholdende. I sitt 41. leveår i 1950 hadde han den beste sesongen. Innen uttaket til VM var beholdningen NM-gull og 19 førsteplasser. Til tross for at han var landets suverent fremste ble det ikke funnet noen plass til Stovner-karen i troppen til VM i Stockholm.
_ Fattern var den beste, men forbundet mente at han var for gammel til å kunne bli tatt ut, sier sønnen John Byman.
Arbeidskamerater i hans daværende klubb, Fagforeningenes Idrettsforening av 1926 (Fagen 26), tilbød seg å betale utgiftene i forbindelse med deltakelsen under mesterskapet i Sverige. Da reise og opphold ble dekt, lot forbundet eneren få delta.
Ble bortdømt
I den svenske hovedstaden ekspederte Trygve i tur og orden en tsjekkoslovak, en egypter og en jugoslav. Alle tre falt for hans berømte grep: Smidighetsbeltet.
_ Grepet består i å komme på ryggen til motstanderen og få armene rundt hans mage og så bare løfte ham opp og kaste ham ned i gulvet. På den tiden var ikke bryting så teknisk. Styrke var viktigst, far var veldig sterk, men måtte ofte vise det. Enkelte motstanderne var det nærmest nødvendig å presse gjennom matta og ned i etasjen under for at det skulle bli dømt fall.
I semifinalen ble det tap for tyrkeren Candas, som også ble VM-mester.
_ Han ble feilaktig fradømt seieren. Når du kom fra lille Norge og var dyktig, var det ingen som skjønte noe, sier sønnen.
I bronsefinalen ble det seier og en sensasjonell medalje. Den første norske VM-medaljen på 38 år. Bragden ble bredt omtalt i Aftenposten og Arbeiderbladet.
Blåveis og hornmusikk
Ved hjemreisen var det en stor blåveis i ansiktet. Årsaken var et håndgemeng med Otto von Porat, som i 1924 ble den hittil eneste norske vinner av boksing under OL.
_ Hva var årsaken til håndgemenget og hvilken rolle hadde Porat i Stockholm?
_ Det var litt uoverensstemmelser som følge av en fuktig fest, sier John.
Østbanestasjonen var full av folk da toget med VM-medaljøren ankom. Høybråten skoles musikkorps spilte musikkstykket «Den tredje mannen» på perrongen. Den tredje mannen ble kallenavnet resten av livet. Navnet kom av at han ble bronsevinner, sier John.
VM-medaljøren gikk bort i 1985, 76 år gammel,
Ble en ildsjel
Lastebilsjåføren var i mange år styremedlem i Norges Bryteforbund og blant annet leder av instruksjonskomiteen og også internasjonal brytedommer. Trygve reiste med yngre garde fra Fagen 26 med brytematte og flere brytere
I 1963 ble etternavnet endret fra Andersen til Byman.
Sønnen John ble også dyktig på smidighetsbeltet og ble på 1960-tallet oslomester. Alle de sju kampene i turneringen ble avgjort med bruk av smidighetsbeltet.
Den neste norske VM-medaljøren i bryting etter Byman kom først 35 år senere i 1985 da Ammerud-karen Jon Rønningen ble verdensmester på Kolbotn.
HJEMME MED MEDALJE: Trygve er tilbake på Østbanen etter VM i Stockholm- Blåveisen skyldes et håndgemeng med Otto von Porat. (Foto: Utlånt av John Byman)
RÅSTERK: Trygve Byman slo de fleste på styrken på brytematta.
UTHOLDENDE: Som 41-åring ble Trygve Byman medaljør på VM.
Bruk: 1925 - 1970 (datering på objektene)
- BrukerByman, Trygve Karstensikker
Produksjon: 1960 - 1961 (innskrift)
- Produsent (K)Oslo Idrettskrets (OIK)sikker
Fotografering
- FotografAakvik, Runesikker
License information
- License Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Metadata
- IdentifierOMu.g01967.A-C
- Part of collectionByhistorisk samling
- Owner of collectionOslo Museum
- InstitutionOslo Museum
- Date publishedSeptember 13, 2024
- Date updatedSeptember 25, 2024
- DIMU-CODE0210214652903
- UUIDe8695289-7020-4cd0-afab-d63df7dd4404
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».