1
6
100
Dørslag, altså et beger med perforert botn, brukt til å skille enkelte kokte matvarer fra kokevannet, til å skille av kok fra faste partikler som ikke skulle være med i videre tilberedningsprosesser eller til å skylle matvarer som skulle konsumeres i rå tilstand. Dette dørslaget er lagd av aluminium. Begerets botn har en diameter på 12 centimeter. Ved overkanten, som er utoverfalset, er diameteren 14,8 centimeter. Sideveggene er med andre ord noe utoverskrånende mot overkanten. Botnen er skålformet og perforert med hull som har 2 millimeters diameter. Hullene er plassert i et konsentrisk mønster om botnflatas sentruk. På yttersida er det påklinket et 14 centimeter langt støpt aluminiumshandtak med et gjennombrutt, hjerteformet hull, antakelig for oppheng, i den ytre enden. På motsatt side, diametralt overfor handtaket, er det påklinket en aluminiumskrok som kunne legges på for eksempel en grytekant når dørslaget var i bruk Dette dørslaget er fra kjøkkenet på gardsbruket Bekken på Tolga, der Anna og Iver Eide bodde. Med tanke på den kjønnsbaserte arbeidsdelinga som var vanlige i deres tid, er det grunn til å tro at det primært var Anna som brukte dette redskapet.
Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum
Dørslag, altså et beger med perforert botn, brukt til å skille enkelte kokte matvarer fra kokevannet, til å skille av kok fra faste partikler som ikke skulle være med i videre tilberedningsprosesser eller til å skylle matvarer som skulle konsumeres i rå tilstand. Dette dørslaget er lagd av aluminium. Begerets botn har en diameter på 12 centimeter. Ved overkanten, som er utoverfalset, er diameteren 14,8 centimeter. Sideveggene er med andre ord noe utoverskrånende mot overkanten. Botnen er skålformet og perforert med hull som har 2 millimeters diameter. Hullene er plassert i et konsentrisk mønster om botnflatas sentruk. På yttersida er det påklinket et 14 centimeter langt støpt aluminiumshandtak med et gjennombrutt, hjerteformet hull, antakelig for oppheng, i den ytre enden. På motsatt side, diametralt overfor handtaket, er det påklinket en aluminiumskrok som kunne legges på for eksempel en grytekant når dørslaget var i bruk Dette dørslaget er fra kjøkkenet på gardsbruket Bekken på Tolga, der Anna og Iver Eide bodde. Med tanke på den kjønnsbaserte arbeidsdelinga som var vanlige i deres tid, er det grunn til å tro at det primært var Anna som brukte dette redskapet.
Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum
Dørslag, altså et beger med perforert botn, brukt til å skille enkelte kokte matvarer fra kokevannet, til å skille av kok fra faste partikler som ikke skulle være med i videre tilberedningsprosesser eller til å skylle matvarer som skulle konsumeres i rå tilstand. Dette dørslaget er lagd av aluminium. Begerets botn har en diameter på 12 centimeter. Ved overkanten, som er utoverfalset, er diameteren 14,8 centimeter. Sideveggene er med andre ord noe utoverskrånende mot overkanten. Botnen er skålformet og perforert med hull som har 2 millimeters diameter. Hullene er plassert i et konsentrisk mønster om botnflatas sentruk. På yttersida er det påklinket et 14 centimeter langt støpt aluminiumshandtak med et gjennombrutt, hjerteformet hull, antakelig for oppheng, i den ytre enden. På motsatt side, diametralt overfor handtaket, er det påklinket en aluminiumskrok som kunne legges på for eksempel en grytekant når dørslaget var i bruk Dette dørslaget er fra kjøkkenet på gardsbruket Bekken på Tolga, der Anna og Iver Eide bodde. Med tanke på den kjønnsbaserte arbeidsdelinga som var vanlige i deres tid, er det grunn til å tro at det primært var Anna som brukte dette redskapet.
Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum
Dørslag, altså et beger med perforert botn, brukt til å skille enkelte kokte matvarer fra kokevannet, til å skille av kok fra faste partikler som ikke skulle være med i videre tilberedningsprosesser eller til å skylle matvarer som skulle konsumeres i rå tilstand. Dette dørslaget er lagd av aluminium. Begerets botn har en diameter på 12 centimeter. Ved overkanten, som er utoverfalset, er diameteren 14,8 centimeter. Sideveggene er med andre ord noe utoverskrånende mot overkanten. Botnen er skålformet og perforert med hull som har 2 millimeters diameter. Hullene er plassert i et konsentrisk mønster om botnflatas sentruk. På yttersida er det påklinket et 14 centimeter langt støpt aluminiumshandtak med et gjennombrutt, hjerteformet hull, antakelig for oppheng, i den ytre enden. På motsatt side, diametralt overfor handtaket, er det påklinket en aluminiumskrok som kunne legges på for eksempel en grytekant når dørslaget var i bruk Dette dørslaget er fra kjøkkenet på gardsbruket Bekken på Tolga, der Anna og Iver Eide bodde. Med tanke på den kjønnsbaserte arbeidsdelinga som var vanlige i deres tid, er det grunn til å tro at det primært var Anna som brukte dette redskapet.
Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum
Dørslag, altså et beger med perforert botn, brukt til å skille enkelte kokte matvarer fra kokevannet, til å skille av kok fra faste partikler som ikke skulle være med i videre tilberedningsprosesser eller til å skylle matvarer som skulle konsumeres i rå tilstand. Dette dørslaget er lagd av aluminium. Begerets botn har en diameter på 12 centimeter. Ved overkanten, som er utoverfalset, er diameteren 14,8 centimeter. Sideveggene er med andre ord noe utoverskrånende mot overkanten. Botnen er skålformet og perforert med hull som har 2 millimeters diameter. Hullene er plassert i et konsentrisk mønster om botnflatas sentruk. På yttersida er det påklinket et 14 centimeter langt støpt aluminiumshandtak med et gjennombrutt, hjerteformet hull, antakelig for oppheng, i den ytre enden. På motsatt side, diametralt overfor handtaket, er det påklinket en aluminiumskrok som kunne legges på for eksempel en grytekant når dørslaget var i bruk Dette dørslaget er fra kjøkkenet på gardsbruket Bekken på Tolga, der Anna og Iver Eide bodde. Med tanke på den kjønnsbaserte arbeidsdelinga som var vanlige i deres tid, er det grunn til å tro at det primært var Anna som brukte dette redskapet.
Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum
Dørslag, altså et beger med perforert botn, brukt til å skille enkelte kokte matvarer fra kokevannet, til å skille av kok fra faste partikler som ikke skulle være med i videre tilberedningsprosesser eller til å skylle matvarer som skulle konsumeres i rå tilstand. Dette dørslaget er lagd av aluminium. Begerets botn har en diameter på 12 centimeter. Ved overkanten, som er utoverfalset, er diameteren 14,8 centimeter. Sideveggene er med andre ord noe utoverskrånende mot overkanten. Botnen er skålformet og perforert med hull som har 2 millimeters diameter. Hullene er plassert i et konsentrisk mønster om botnflatas sentruk. På yttersida er det påklinket et 14 centimeter langt støpt aluminiumshandtak med et gjennombrutt, hjerteformet hull, antakelig for oppheng, i den ytre enden. På motsatt side, diametralt overfor handtaket, er det påklinket en aluminiumskrok som kunne legges på for eksempel en grytekant når dørslaget var i bruk Dette dørslaget er fra kjøkkenet på gardsbruket Bekken på Tolga, der Anna og Iver Eide bodde. Med tanke på den kjønnsbaserte arbeidsdelinga som var vanlige i deres tid, er det grunn til å tro at det primært var Anna som brukte dette redskapet.
Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum
Accept license and download photo