• Uvanlig spansk portulan (1500-tallet) som viser Nord-Europa, med høy konsentrasjon av stedsnavn langs den nordlige delen av Norskekysten. Portulanen er ikke representativ fordi den viser Nord-Europa framfor Middelhavet og de spanske besittelsene i Amerika, og er derfor ikke et eksempel på hva man kan vente å finne av norsk lokal eller regional informasjon på en sydeuropeisk portulan. Først ved omfattende portulan-studier i sydeuropeiske samlinger kan man danne seg et helhetlig bilde av hvordan Møre og Romsdal (se utsnitt) vises på 15- og 1600-tallets portulaner. Et slikt arkivarbeid er, som tidligere nevnt, en del av vår prosjektportefølje. Se også: "https://artsandculture.google.com/asset/ZAHw-ZZuHCIBNg". Fra Museo Naval, Madrid, Spania. Kartet inngår i Nordmøre museums serie "MØRE OG ROMSDAL PÅ GAMLE KART".  Samlingen er satt sammen av Torbjørn Ødegaard og viser alle kjente håndtegnede kart ("manuskriptkart") over Møre og Romsdal etter eiersamling: Riksarkivet, øvrige norske samlinger og utenlandskeide, fortrinnsvis fra Det Kongelige Bibliotek i København og Geodatastyrelsen i Aalborg.  Flere kart finnes på hjemmesidene til: Statens Kartverk, NTNU og  Det Kongelige Biblioteks kartsamling. Til forfattere og forleggere som ønsker å benytte kartene i egne verk: Husk å henvise til eier av originalmaterialet ved bruk!
    Photo: Stiftelsen Nordmøre museum

Uvanlig spansk portulan (1500-tallet) som viser Nord-Europa, med høy konsentrasjon av stedsnavn langs den nordlige delen av Norskekysten. Portulanen er ikke representativ fordi den...