• Helene Borøchstein Bjørbak. Foto fra et bibliotek; helsesøster?  Bildet er fra avisa Tidens Krav sitt arkiv i tidsrommet 1970-1994.
I 2016 var Helene  Bjørbak  Alnæs ildsjelen bak prosjektet med utplassering av 18 snublesteiner støpt ned fire steder i Kristiansund. Dette til minne om    de    18    kristiansunds-jødene  som  ble  drept  under  andre verdenskrig. Men også for å minne nye generasjoner om hvor fryktelig galt det kan gå,  når  rasefordommer  og  fremmedhat  får  fritt  spillerom i et samfunn. Snublesteinene  er  laget  av  den  tyske  kunstneren  Günther  Demning.  - Hun  er  i  slekt  med  de  syv  ofrene fra Borøchsteinfamilien.   De  syv  første  snublesteinene  ble  støpt  ned i Gågata, i like ved der Borøchstein-familien bodde ved krigsutbruddet. Høytidligheten 9. juni 2016: Ordfører Kjell Neergaard ønsket velkommen, elever fra Innlandet skole sang og Helene Bjørbak Alnæs holdt en tale der hun  på  en  gripende  måte  tok  oss  med  inn  i  livet  og  den  tragiske  skjebnen  til  ofrene    fra    Borøchsteinfamilien.    De    øvrige steinene er støpt ned i Haugtata, i Jullumsgata og i Fløyveien.

Nå i Nordmøre museums fotosamling.
    Photo: Nordmørsmusea

Helene Borøchstein Bjørbak. Foto fra et bibliotek; helsesøster? Bildet er fra avisa Tidens Krav sitt arkiv i tidsrommet 1970-1994. I 2016 var Helene Bjørbak Alnæs ildsjelen bak...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».