Photo:
Overwater, Johannes Jacobus
/
Norsk Jernbanemuseum
Hensatte / utrangerte vogner på Kolsås stasjon. Bærumsbanens godsmotorvogn nr. 25 (nærmest) og vogn nr. 37
Scan eller kopi bestilles fra fotobureau@nvbs.com
Etter sammenslåingen av Bærumsbanen og Østensjøbanen i 1937 disponerte AS Bærumsbanen som også ble operatør av Østensjøbanen 37 v ...
Scan eller kopi bestilles fra fotobureau@nvbs.com
Etter sammenslåingen av Bærumsbanen og Østensjøbanen i 1937 disponerte AS Bærumsbanen som også ble operatør av Østensjøbanen 37 vogner av det vi senere kjente som litra A; 19 motorvogner nr. 1 - 12 og 28 - 24 og 18 tilhengere nr. 13 - 27 og 35 - 37. Dette var egentlig ikke nok for trafikken slik at man også måtte leie inn tre vogner av AS Ekebergbanen. Situasjonen dette bedret seg radikalt fra 1939 da Bærumsbanen kunne sette inn 20 vogner av litra B (gullfiskene) hvor man regnet at en ny vogn kunne erstatte to gamle vogner. Bærumsbanen kunne da avvikle leien av Ekebergbanens vogner, og endog begynne å fase ut vogner av type A som til tross for at de var solide og egentlig ikke særlig gamle, ble sett på som uhensiktsmessige i moderne bytrafikk.
Vognene kom godt med da bilbruken ble sterkt hemmet av driftsoffrasjoneringen fra 1940 i forbindelse med okkupasjonen. Bærumsbanen kunne da tillate seg å bygge om tilhenger 25 til godsvogn ved å ta ut alle setene og bygge inn en svær skyvedør på hver side av kupeen som egnet seg til lasting og lossing av større gjenstander. Vogna ble satt inn i en godsrute mellom Kolsås og Oppsal via en godsstasjon i Cort Adelers gate der det var korrespondanse med Oslo Sporveiers godsvogn. En passende motorvogn hvor man hadde tatt ut noen seter fikk jobben som trekkvogn.
Etter krigen opphørte godstrafikken og 25 ble overflødig. Den ble hogd opp i august 1948. På bildet er den på Kolsås i 1947 sammen med tilhenger 37 som ble sendt til München i 1944. Det hersket usikkerhet om den ble returnert i 1946, noe bildet imidlertid viser at den ble. Vognen kom aldri i drift igjen og led samme skjebne som 25. Vogn 43 er tidligere motorvogn 3 som også fikk et opphold i München. Ved returen i 1946 ble den bygd om til utrykningsvogn for verkstedet noe som gjorde at den først i 1994 ble tatt ut av bruk og bevart av Sporveismuseet i Oslo.
1 comment
https://digitaltmuseum.no/021018486981/hensatte-utrangerte-vogner-pa-kolsas-stasjon-baerumsbanens-godsmotorvogn
Dette er en tilhengervogn. Strømavtakeren er bare for lys og oppvarming.
Kolbkorr, January 14, 2020
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».