• Liv og Kjell Kosberg. Arkitekter med bilde av Shells nybygg på Råket i Kristiansund 1992. Allerede mange år før Draugen og oljeutvinning var aktuelt på Haltenbanken, ja, allerede lenge før noen tenkte på olje på norsk sokkel eller offshorevirksomhet uansett hvor i verden, var Shell et kjent navn i Kristiansund. I 1921 ble det første agenturet til Norsk-Engelsk Mineralolie Aktieselskab (senere Norske Shell) opprettet. Selskapet bygget tank, kai og et tappeskur på Dale på Nordlandet. I 1923 ble anlegget utvidet med solaroljetank og større kai, og samme år ble en «Benzinstation» åpnet i byen, med tank plassert på Vaagekaien på Kirkelandet.


Da Shell flyttet inn det nye driftsbygget Råket, ikke langt fra Dale på Nordlandet, i august 1992 stilte de fem medarbeiderne fra Dale Depot opp for å ønske Shell-kollegaene velkommen.


Driftskontoret i Verkstedveien var en midlertidig løsning. Da det ble klart at Shell og Draugen skulle til Kristiansund ønsket kommunen dem hjertelig velkommen. Kommunen stilte byens beste tomt, som lå nydelig til langs ved innfartsveien til Kristiansund til disposisjon, på Råket på Nordlandet.

Det ble lyst ut arkitektkonkurranse og fire arkitektkontor i Møre og Romsdal leverte inn ideutkast til hvordan de mente bygget skulle se ut. Bygget var planlagt til å være 4000 kvadratmeter.

Kosbergs Arkitektkontor A/S i Molde vant arkitektkonkurransen. De hadde tegnet et bygg i futuristisk stil. Det var mange hensyn som skulle tas. Samtidig som det skulle reises et trivelig kontorbygg med mulighet til utvidelse, skulle naturen og miljøet på tomten bevares. Planløsningen skulle gi gode muligheter til uformell kontakt mellom ansatte, utveksling av faglige erfaringer og styrking av sosiale samhørigheten. Første spadestikk ble tatt mars 1991 av ordfører Harald Stokke.


 Bildet er fra avisa Tidens Krav sitt arkiv i tidsrommet 1970-1994. Nå i Nordmøre museums fotosamling.
    Photo: Nordmørsmusea

Liv og Kjell Kosberg. Arkitekter med bilde av Shells nybygg på Råket i Kristiansund 1992. Allerede mange år før Draugen og oljeutvinning var aktuelt på Haltenbanken, ja, allerede l...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to