• "El Bacalao Dorado. Gjestende ballett-dansere Reidar Sjeset(?), Inger Cecilie Bertrandelis og Mattias Olaison.".

Ballettforestilling i Festiviteten. Komponist: Henning Sommerro. Koreografi: Catherine Smirles Ingebrigtsen. (Må ikke forvekles med Klippfiskballetten, samme to opphavspersoner.) .

Jappe Ippes fikk (hundre år etter forsøkene i Vesterålen) i 1691 ti års monopol på å produsere det han kalte Terranova-fisk; fisk tillaget slik han (eller hans ansatte) hadde lært på Newfoundland. På mange verdenskart fra 1500-tallet kalles dette området i Canada for Tierra (Terra) de Bacalaos og Baccalearu Regio; dette er selve arnestedet for storstilt klippfiskproduksjon, og den pågår fortsatt i firmaet Lelièvre, Lelièvre et Lemoignan i byen Gaspé i Quebec, basert på importert saltfisk. Der er også verdens andre klippfiskmuseum.  Ippes kalte et av sine skip "El Bacalao Dorado" – Den gyldne klippfisk.

"El Bacalao Dorado. Reidar Sjeset(?), Inger Cecilie Bertrandelis og Mattias Olaison." Bildet er fra avisa Tidens Krav sitt arkiv i tidsrommet 1970-1994. Nå i Nordmøre museums fotosamling.
    Photo: Stiftelsen Nordmøre Museum

"El Bacalao Dorado. Gjestende ballett-dansere Reidar Sjeset(?), Inger Cecilie Bertrandelis og Mattias Olaison.". Ballettforestilling i Festiviteten. Komponist: Henning Sommerro. K...

2 comments

• Ballettforestilling i Festiviteten. Musikk: Henning Sommerro. Jappe Ippes, fikk (hundre år etter forsøkene i Vesterålen) i 1691 ti års monopol på å produsere det han kalte Terranova-fisk; fisk tillaget slik han (eller hans ansatte) hadde lært på Newfoundland. På mange verdenskart fra 1500-tallet kalles området Tierra (Terra) de Bacalaos og Baccalearu Regio; dette er selve arnestedet for storstilt klippfiskproduksjon, og den pågår fortsatt i firmaet Lelièvre, Lelièvre et Lemoignan i byen Gaspé i Quebec, basert på importert saltfisk. Der er også verdens andre klippfiskmuseum. Ippes kalte et av sine skip "El Bacalao Dorado" – Den gyldne klippfisk.

• Komponist: Henning Sommerro. Koreografi: Catherine Smirles Ingebrigtsen. (Må ikke forvekles med Klippfiskballetten, samme to opphavspersoner.)