• Kjøllefjord i 1940. Ved kaia ligger Bergenskes hurtigruteskip D/S IRMA. En av kaiene i Kjøllefjord med oppstablede kasser, sannsynligvis med saltfisk. Kassene er merket NF. NF sto for Nils Foldal. I forgrunnen ses flere barn, blant annet Jon Svendsen som står med ett bein på en landgang til høyre i bildet. I bakgrunnen ligger en båt til kai. 

Nils Foldal kom fra Follestaddalen ved Ørsta. Han kom til Kjøllefjord i 1912 og fikk arbeide hos brødrene Aarsether som den gang disponerte Horst & Christensenbruket. I 1914 kjøpte han en eiendom av Sveen der det var noe bebyggelse. Han startet med kjøp av fisk, bl.a. sild samt tranproduksjon, restaurerte bygninger og forlenget kaia, og i 1927 overtok han som dampskipsekspeditør for Vesteraalens Dampskibsselskab som hadde tre hurtigruter og flere godsbåter i Kjøllefjord. Foldal-familien flyttet fra Kjøllefjord til Ålesund i 1932. 

I bakgrunnen sees Pedersen og Nissens fiskebruk til venstre og til høyre ligger Bjørgvik hotell. Søstrene Bjørgvik drev hotellet i Kjøllefjord.

Utdrag fra tekst hvor Foldalbruket forteller om Nils Foldals virksomhet: 

«Foldalbruket ble bygget opp igjen etter krigen. Frem til 1959 hadde Foldalbruket også eksepdisjonskai med hurtigruteanløp. Foldalbruket var tidligere et fiskebruk med tradisjoner tilbake til 1900-tallet. Sunnmøringen Nils Andreas Foldal ankom Kjøllefjord i 1917 og fikk jobb ved Aarsæthers trandamperi. Her lærte han tranproduksjon og tørrfiskproduksjon og etablerte så fiskebruket Foldalbruket i 1917 og de drev helårsdrift. Det ble kjøpt fisk til både salting og tørking. Kassene med saltfisk på bildet er sannsynligvis iferd med å bli lastet om bord. Den største fisken ble flekket og saltet før den ble sendt til Sunnmørskysten og tørket som klippfisk. Resten ble sperret og tørket. Denne tørrfisken ble eksportert til både Italia og Afrika.
Nils Foldal ble ekspeditør for Vesteraalens Dampskibsselskap i 1926, og bygget i denne sammenheng ut kaia ved bruket slik at båtene kunne legge til. Tidlig på høsten 1927 gikk den første hurtigruta til kai i Kjøllefjord. Foldal ble etterhvert også ekspeditør for Ofoten og for Nordenlandske Dampskibsselskap. Han var en populær mann i ledelsen i disse selskapene fordi han, ifølge nevø Lars Foldal var så god å skaffe last.
– Ved en anledning sendte han 400 kasser sei med hurtigruta. Da lå skipet tungt i vannet på tur fra kai, forteller Foldal.
I de 19 årene Nils Foldal drev eget firma i Kjøllefjord fikk han utrettet mye, også utenfor bygda. Lofoten var et av stedene han drev stort. Både Svolvær, Henningsvær og Balstad var blant de stedene Foldal drev sin virksomhet i. Han eksporterte også mengder av sine produkter både til Newcastle og Frankrike i tillegg til Italia og Afrika.
Nils Foldal flyttet til Ålesund i 1933. Han hadde fått jobb som ekspeditør for Vesteraalske dampskibsselskap i Ålesund. Hans nevø Lars Rebbestad overtok som bestyrer i Kjøllefjord. Han var en av de største fiskeoppkjøpere i Kjøllefjord frem mot andre verdenskrig. Det var stor aktivitet på Foldalbruket frem mot krigsutbruddet. Hurtigrutetrafikken stanset høsten 1941, men erstatningsbåter gikk for de forskjellige selskapene ennå en tid. 

Høsten 1944, 4.-6. november brente og sprengte tyske marinesoldater hus og kaier i Kjøllefjord.»
    Photo: Finnmark Fylkesbibliotek (Opphavsrett)

Kjøllefjord i 1940. Ved kaia ligger Bergenskes hurtigruteskip D/S IRMA. En av kaiene i Kjøllefjord med oppstablede kasser, sannsynligvis med saltfisk. Kassene er merket NF. NF sto ...

2 comments

  • Ved kaia ligger Bergenskes hurtigruteskip d/s IRMA.
  • Takk! Informasjonen ang. D/S IRMA er oppdatert.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to