Fra lågåsildfisket ved Øyra i Fåberg høsten 1962. Dette var et område der det var forholdsvis strid strøm i Gudbrandsdalslågen. Derfor ble det satt opp strømbrytere i elveløpet, ...
I boka «Mjøsens fisker og fiskerier» fra 1917 beskriver fiskeribiologen Hartvig Huitfeldt-Kaas (1867-1941) notfisket på Knuvelen, som ligger like ved Øyra, slik:
«Paa Øvstedalsvol ...
I boka «Mjøsens fisker og fiskerier» fra 1917 beskriver fiskeribiologen Hartvig Huitfeldt-Kaas (1867-1941) notfisket på Knuvelen, som ligger like ved Øyra, slik:
«Paa Øvstedalsvoldens østre side ligger Knuvelen-varpet, hvor der i visse aar drives et meget betydelig fiske. Det ligger paa et meget strømhaardt sted, hvorfor det har været nødvendig at gjøre særegne foranstaltninger for at nogen skulde kunne brukes der. Øverst paa varpet hvor notkastet begynder, og nederst hvor noten igjen skal trækkes ind, er der saaledes paa hvert sted bygget en strømbrytende indretning, som består av en lang avbarket tømmerstok av de største som kan opdrives, der ved en slags bukkeindretning holdes oppe i en høide av 1-2 m. over vandets overflate. Støttet mot stokken og bunden er saa i hele dens længde anbragt en række tyndere, spredt staaende tverstokker, som gir det hele apparat utseende av et glissent gjerde. I den nede under vandet staaende del av dette gjerde indtil et stykke ovenfor vandlinjen er indflettet granbar, saa det hele virker som en dæmning, bak hvilken der danner sig en forholdsvis stille kulp eller evje, hvor det lar sig gjøre at faa noten utsat, likesom der ogsaa ovenfor en saadan strømbryter danner sig et stillere punkt hvor noten kan inddrages. Den øverste av disse strømbrytere kaldes «utgjerdstreet» og den nedeste «landingstræet».
Ogsaa paa mange andre steder i Laagen er der opført strømbrytere eller brygger av forskjellig konstruktion for notfiskets skyld, og da særlig ved notkastenes nedre ende for at lette landdragningen. Undertiden er byggematerialet blot løse stener, undertiden er der hertil føiet et gjærde, tættet med granbar som maa opføres paa nyt hvert aar, mens strømbryterne av sten er permanente ordninger.
For at noten paa det strømhaarde Knuvelenvarp skal følge godt efter bunden er der paa hver af dens ender undertiden fæstet en ca. 3 kg. veiende eggformet sten, gjennem hvis midte er boret et hull og indsat en jernbøile. Denne sten bærer navnet «darre».
Paa grund av den usedvanlig sterke strøm paa dette fiskested udkræves ogsaa et meget stort mandskap til nordragningen, nemlig ikke mindre end 12 mand, hvis arbeidet skal utføres helt tilfredsstillende.
For disse 12 mand, som ofte maa ligge længere tid og vente paa sildens ankomst, er der like indenfor varpet bygget en større tømret aarestue med sengeplads til alle mand langs væggene og en gammeldags ljore i taket. Da fisket foregaar væsentlig om natten, maa der stadig holdes vagt til at passe paa silden naar den kommer, hvilket kan merkes ved fangsten i de tæt ved varpet staaende lagesildmæler. Har der saa vist sig en større mængde sild i mælene, purres alle mand hurtigst ut. Baaten, hvori noten ligger færdig, gjøres klar og noten kastes ut, og saa gaar det i en rivende fart nedover elven; fiskerne øker den voldsomme fart ved roning endnu et litet gran, og folkene paa land springer med landtauget som om det gjaldt livet for at holde trit med dem i baaten, og paa faa minutter er hele varpet faret over. Baaten roes derefter ind like ovenfor «landingstræet», og saa kommer den tungeste og vanskeligste del av hele arbeidet, at faa noten halt ind før den faar drevet nedenfor dette, og paa dette punkt er det den store folkehjælp trænges. Selv 12 mand faa da arbeide mere end nok, om der er en større mængde sild paa opgang. Men er notdragningen paa Knuvelen et tungt og slitsomt arbeide, saa er fangsten til gjengjæld ofte betydelig, og varpet maa regnes blant de aller bedste i Laagen.»
Fra lågåsildfisket ved Øyra i Fåberg høsten 1962. Dette var et område der det var forholdsvis strid strøm i Gudbrandsdalslågen. Derfor ble det satt opp strømbrytere i elveløpet, med et «utgjerdstre» øverst og et «lendingstre» nederst på «varpet» (fiskeplassen). Nota som ble brukt er et bundet innstengingsredskap med maskevidde som er så liten at fisken (i motsetning til når det brukes garn) ikke setter seg fast. Notveven er sydd til en «søkketennol» og en «flætennol». Søkketennolen var bred og tung, med søkker av stein, bly eller jern. Stor tyngde var spesielt viktig på varp – fiskeplasser – der det var stid strøm, for under slike forhold måtte den nedre delen av nota fort ned mot elvebotnen om fisket skulle bli effektivt. Søkketennolen skulle sikre at den nedre delen av nota fulgte elvebotnen, uten å slippe fisk under. Flætennolen hadde flytelegemer av tre eller kork som gav den øvre delen av notveven («bundingen») oppdrift, og dermed bidrog til at den sto som en vegg i vannmassene. I hver ende av notveven, som kunne være sammensatt av flere elementer, som i Fåberg ble kalt for «teiner», var det inndraingstau, som ble kalt «jeiner». På dette bildet ser vi hvordan karene som holdt jeinene gikk mot hverandre på elvebredden, mens de dro nota i en U-form inn mot land. Sannsynligvis omsluttet den en god del lågåsild. Fangsten skulle etter hvert auses over i trekassene vi ser på elvebredden.
Fiskeribiologen Hartvig Huitfeldt-Kaas' beskrivelse av notfiske med utgjerds- og lendingstre på Knuvelen, på motsatt side av elva, er gjengitt under fanen «Opplysninger».
Dette fotografiet ble tatt i forbindelse med innspillinga av Norsk Skogbruksmuseums dokumentarfilm «Lågåsildfisket» i 1962. Opptakene fortsatte også påfølgede sesong. Filmen hadde premiere i 1964, og den har siden vært flittig brukt i museets formidling av ferskvannsfiskets historie.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».