• Rutebussen utenfor butikken i Masi (Máze på samisk) på 1970-tallet. Det er vinter og bussen tar med seg posten innsamlet av postfører Mathis Mathisen Buljo og bringer den videre. En passasjer i kofte, med ryggsekk, ski og trekkhund står utenfor bussen (Se også FBib.10001-285).

Bussen er registrert Y-895. Det var en Volvo B57, karosseri bygd hos Vestfold Bil og Karosseri (VBK), Horten, 1969-modell. Eier av bussen var Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap (FFR) og den er lakkert i selskapets karakteristiske farger, skarp gul og rød. 

Fotograf Henrik Ørsteds bilder er tatt langs den 30 mil lange postruta som strakk seg fra Mieronjavre poståpneri til Náhpolsáiva, videre til Bavtajohka, innover til øvre Anárjohka nasjonalpark som grenser til Finland – og ruta dekket nærmere 30 reindriftsenheter. Ørsted fulgte «Post-Mathis», Mathis Mathisen Buljo som dekket et imponerende område med omtrent 30.000 dyr og reingjetere som stadig var ute i terrenget og i forflytning. Dette var landets lengste postrute og postlevering under krevende vær- og føreforhold var beregnet til 2 dager. Bildene gir et unikt innblikk i samisk reindriftskultur på 1970-tallet. Fotograf Henrik Ørsted har donert ca. 1800 negativer og lysbilder til Finnmark Fylkesbibliotek i 2010.
    Photo: Ørsted, Henrik / Troms og Finnmark fylkesbibliotek
    (Copyright)

Rutebussen utenfor butikken i Masi (Máze på samisk) på 1970-tallet. Det er vinter og bussen tar med seg posten innsamlet av postfører Mathis Mathisen Buljo og bringer den videre. E...

1 comment

  • Utenfor butikken i maze

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to