• Et sjeldent portrett av Kirsten Svineng, bedre kjent som «Mamma Karasjok», sittende i sin egen stue opplyst av sparsomt vinterlys. Dette er kanskje et av de siste som ble tatt av henne i 1980, like før hun gikk bort. Mamma Karasjok ble kjent for sin oppriktige omsorg for de jugoslaviske fangene som var plassert i en tysk konsentrasjonsleir i Karasjok under krigen. Hun vandret over store områder og «mistet» mat fra sin hvite sekk langs veier og stier for at fangene skulle finne maten på vei til slavearbeidet med Blodveien som strakte seg 18 km fra Karasjok til Finland. Hennes omsorg bidro til at noen av fangene overlevde krigen. I konsentrasjonsleiren i Karasjok var det i starten ca. 450 fanger, bare 100 levde da leiren ble lagt ned bare fem måneder senere i 1942. I tillegg til disse hundre har Mamma Karasjok også hjulpet flere andre som klarte å flykte fra konsentrasjonsleiren. Hun hjalp dem som kom og søkte hennes hjelp med mat, klær og en beskrivelse av fluktruta. Dette gjorde hun på tross av at hun utsatte seg selv og familien for stor fare om tyske soldater hadde oppdaget hennes virke. Det var ikke bare Kirsten Svineng som hjalp fangene på ulikt vis, men få som ble kjent for sin innsats under krigen.

Fotograf Henrik Ørsted som har tatt bildet av Kirsten Svineng har donert ca. 1800 negativer og lysbilder til Finnmark Fylkesbibliotek i 2010.
    Photo: Ørsted, Henrik / Finnmark Fylkesbibliotek
    (Copyright)

Et sjeldent portrett av Kirsten Svineng, bedre kjent som «Mamma Karasjok», sittende i sin egen stue opplyst av sparsomt vinterlys. Dette er kanskje et av de siste som ble tatt av h...

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to