• Postfører Mathis Mathisen Buljo, bedre kjent som "Post-Mathis" i samiske kretser har møtt noen av sine postkunder i Øvre Anarjohka nasjonalpark. Fotografen har fanget situasjonen idet reindriftssamen i pesk har stoppet med kjørereinen for å snakke med Mathis Han har kikkertveska på skrå over pesken og snøbriller på. Bak på sleden sitter Ellen Inga Kristine Hætta. 

Fotograf Henrik Ørsteds bilder er tatt langs den 30 mil lange postruta som strakk seg fra Mieronjavre poståpneri til Náhpolsáiva, videre til Bavtajohka, innover til øvre Anárjohka nasjonalpark som grenser til Finland – og ruta dekket nærmere 30 reindriftsenheter. Ørsted fulgte «Post-Mathis», Mathis Mathisen Buljo som dekket et imponerende område med omtrent 30.000 dyr og reingjetere som stadig var ute i terrenget og i forflytning. Dette var landets lengste postrute og postlevering under krevende vær- og føreforhold var beregnet til 2 dager. Bildene gir et unikt innblikk i samisk reindriftskultur på 1970-tallet. Fotograf Henrik Ørsted har donert ca. 1800 negativer og lysbilder til Finnmark Fylkesbibliotek i 2010.
    Photo: Ørsted, Henrik / Finnmark Fylkesbibliotek (Opphavsrett)

Postfører Mathis Mathisen Buljo, bedre kjent som "Post-Mathis" i samiske kretser har møtt noen av sine postkunder i Øvre Anarjohka nasjonalpark. Fotografen har fanget situasjonen i...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to