• Reinkjøtt henger til tørk ute i en av siidaene Mathis Mathisen Buljo besøker på postruta. Tørkestativet er bygget av bjørkestammer i god høyde over bakken. Tørkakjøtt er sentralt i samisk mattradisjon og tørkes tørt utendørs i tørt vinterklima fra januar til mars. Kjøttet blir tørrsaltet først og henger til det er tørt. Viktig nistemat på vidda og i fjellet. 

Fotograf Henrik Ørsteds bilder er tatt langs den 30 mil lange postruta som strakk seg fra Mieronjavre poståpneri til Náhpolsáiva, videre til Bavtajohka, innover til øvre Anárjohka nasjonalpark som grenser til Finland – og ruta dekket nærmere 30 reindriftsenheter. Ørsted fulgte «Post-Mathis», Mathis Mathisen Buljo som dekket et imponerende område med omtrent 30.000 dyr og reingjetere som stadig var ute i terrenget og i forflytning. Dette var landets lengste postrute og postlevering under krevende vær- og føreforhold var beregnet til 2 dager. Bildene gir et unikt innblikk i samisk reindriftskultur på 1970-tallet. Fotograf Henrik Ørsted har donert ca. 1800 negativer og lysbilder til Finnmark Fylkesbibliotek i 2010.
    Photo: Ørsted, Henrik / Finnmark Fylkesbibliotek (Opphavsrett)

Reinkjøtt henger til tørk ute i en av siidaene Mathis Mathisen Buljo besøker på postruta. Tørkestativet er bygget av bjørkestammer i god høyde over bakken. Tørkakjøtt er sentralt i...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to