• Nærbilde av veske laget av bjørkenever og festet på et gjerde ved  en samisk siida. Bildet er tatt langs postruta til postfører Mathis Mathisen Buljo, bedre kjent som "Post-Mathis" blant samene. Det nordsamiske uttrykket siida har flere ulike betydninger, blant annet fellesskap og hjem. Neverveska er muligens til å legge post eller beskjeder i når reindriftssamene er ute på vidda? 

Muligens er dette en samisk kont eller neverkont? "Kont eller neverkont er en avstivet ransel eller veske til å bære på ryggen, som tradisjonelt har blitt laget av bjørkenever. En slik lett, hard, ofte kasseformet ryggsekk av flettverk, og gjerne med lokk og bunn av tre, beskytter innholdet mot støt, og til en viss grad også mot dårlig vær. Betegnelsen kont har også vært brukt om ulike typer kurver." 
Fotograf Henrik Ørsteds bilder er tatt langs den 30 mil lange postruta som strakk seg fra Mieronjavre poståpneri til Náhpolsáiva, videre til Bavtajohka, innover til øvre Anárjohka nasjonalpark som grenser til Finland – og ruta dekket nærmere 30 reindriftsenheter. Ørsted fulgte «Post-Mathis», Mathis Mathisen Buljo som dekket et imponerende område med omtrent 30.000 dyr og reingjetere som stadig var ute i terrenget og i forflytning. Dette var landets lengste postrute og postlevering under krevende vær- og føreforhold var beregnet til 2 dager. Bildene gir et unikt innblikk i samisk reindriftskultur på 1970-tallet. Fotograf Henrik Ørsted har donert ca. 1800 negativer og lysbilder til Finnmark Fylkesbibliotek i 2010.
    Photo: Ørsted, Henrik / Troms og Finnmark fylkesbibliotek
    (Copyright)

Nærbilde av veske laget av bjørkenever og festet på et gjerde ved en samisk siida. Bildet er tatt langs postruta til postfører Mathis Mathisen Buljo, bedre kjent som "Post-Mathis"...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to