History
-
-
Fotografiet er hentet fra et av de tidligste forbryteralbum brukt av politiet i Kristiania (Christiania) i perioden 1864 - 1900, album NRM.05591
Guldbrand Eriksen Mørstad ble født i Valdres i 1833. Han kom fra fattige kår og kom inn på en kriminell løpebane, som endte med drapet på en kamerat i Bergen i 1856. Mørstad ble dømt til døden for falskmyntneri, tyveri og drap, men Høyesterett mildnet straffen til livstid i slaveri. I fangenskap på Akershus festning gikk han i lære hos billedhuggeren Christopher Borch, og ble etter hvert så dyktig at han fikk oppdraget med å hugge løveskulpturene som skulle pryde inngangen til det nyoppførte Stortinget. Mørstad ble benådet etter 17 års soning og utvandret senere til Amerika, der han jobbet livnærte seg som urmaker i Chicago. Guldbrand Eriksen Mørstad døde av tuberkolose i 1888.
I en artikkel fra 2021 skriver historiker Knut Johannessen at Mørstad sannsynligvis ikke hadde så mye å gjøre med løvene:
"I over ett hundre år har det vært fortalt at begge løvene, eller iallfall en av dem, var hogd av Gulbrand Eriksen Mørstad. Han var en småbruker fra Valdres som sonte livstidsdom for et mord han hadde begått i Bergen. Gulbrand var en kunstnerisk begavelse, sikkert den dyktigste av Borchs elever. Han fikk selvstendige oppgaver og lagde blant annet tollekniver med fint utskårne skaft og en stor tobakkskrukke av marmor, som nå er på Slottet. Gulbrand var uten tvil best kvalifisert til å hogge løvene, men trolig ville Borch skåne ham for det langvarige og ensformige arbeidet.
Fire ganger søkte Gulbrand om benådning, uten at han viste til stortingsløvene, og det gjorde heller ikke Borch i sine anbefalinger. I Valdres oppsto likevel fortellingen som knyttet Gulbrand til løvene, og den har vært gjentatt og utbrodert så mange ganger at den er blitt ansett som et faktum."
Borch skal ha oppgitt at det var fangene Søren Andersen Buskerudseie og Theodor Pedersen Vøyen som utførte huggejobben på løvene. Forbryterbilde av sistnevnte: NRMF.01078.
( Kilde: https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Historikk/stortingsbygningen/om-stortingsbygningen/stortingslovene/?fbclid=IwAR387BJ1-GVLVLSnuPbZI5N4W00te9LbAs6L5sawRR--NtIt2dwypL05jKo )
-
Bruk - 1864 — 1900 (Antatt)
-
Bruker
Kristiania Politikammer
- Adresse, Oslo (fylke) Oslo
- Alternative names Christiania politikammer
- DigitaltMuseum Search in «Kristiania Politikammer»
- Brukssted Norge Oslo Oslo sikker
-
Aksesjon - 2001
-
Deponert fra
Oslo politimuseum
- DigitaltMuseum Search in «Oslo politimuseum»
-
Produksjon - 1864 — 1870 (Antatt)
-
Produsent
Kristiania Politikammer
- Adresse, Oslo (fylke) Oslo
- Alternative names Christiania politikammer
- DigitaltMuseum Search in «Kristiania Politikammer»
-
Relation
References
-
- Digitale objekter Artikkelen Stortingsløvene av Knut Johannessen på www.stortinget.no https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Historikk/stortingsbygningen/om-stortingsbygningen/stortingslovene/?fbclid=IwAR387BJ1-GVLVLSnuPbZI5N4W00te9LbAs6L5sawRR--NtIt2dwypL05jKo
- Arkivreferanse Forbryteralbum NRM.05591
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- Identifier NRMF.02244
- Part of collection Oslo politimuseum
- Owner of collection Justismuseet
- Institution Justismuseet
- Date published September 26, 2017
- Date updated November 10, 2023
- DIMU-CODE 021017282300
- UUID 53da5276-3188-4cd1-af4b-851dbc623862
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».