• Begravelse i Kirkelandet kapell. Gravkapellet
Bygging av et gravkapell ble først foreslått politisk i 1909. Da var planen å bygge det i Roligheten, der nykirka seinere kom.  Ølsamlaget (monopolet) hadde satt av penger til formålet og i 1916 ble arkitekt Kristen T. Rivertz, som også tegnet Festiviteten, engasjert for å tegne et bygg på dagens tomt. Byggingen tok til i 1921. Gråsteinsblokker ble sprengt ut i nærområdet og på Klubbneset. Det var lavkonjunktur og råbygget ble stående åpent og uten tak i mange år. Det ble vigslet 15. oktober 1928. Stilen er nyromansk råkopp. Glassmalerier, lysestaker og alter er laget av Per Vigeland 1954 og ble betalt av konsul Edvard Werring. Goma fabrikker betalte orgel og klokker. Orgelet ble skiftet ut på 1970-tallet, men igjen trengs sårt et nytt instrument.
Krematoriet ble installert 1937, første gang brukt 8. mars 1939. Det tok lang tid før det ble vanlig å benytte kapellet; folk foretrakk lenge å føre de døde direkte fra hjemmet til graven. Dette endret seg først under andre verdenskrig, da kapellet også var interimskirke – til 1955. Nytt kremasjonsanlegg ble tatt i bruk i 1979 og 2010. Det brukes om lag 200 ganger årlig.  Barokk-lysekrona fra 1733 er fra byens gamle kirke på Torvet.
Leve kremasjonen!
Skal man ta det aktuelle
nu til dags blant publikum
må det være gravkapellet
og vårt krematorium.
Det må uten tvil bekjennes
at vår by som titt må streve
ganske meget for å leve,
er begeistret for å brenne.

Før i tiden fikk man drage
lange veier, som bekjent
hvis man, når man kom avdage
gjerne ønsket å bli brent.
Man kan høre det på tonen
at vår by er blitt fanatisk.
Folket roper rent ekstatisk:
Lenge leve kremasjonen!

Og som byreform betraktet
kan vårt krematorium
ikke ligge upåaktet
av det store publikum.
Skjønt den aller største luten
sikkert synes at det faktisk
vilde være mere praktisk
hvis vi klarte oss foruten.
-	Paul Ohrvik, 1938
Fra Nordmøre museum sin fotosamling, Williamsarkivet.
    Photo: Stiftelsen Nordmøre museum

Begravelse i Kirkelandet kapell. Gravkapellet Bygging av et gravkapell ble først foreslått politisk i 1909. Da var planen å bygge det i Roligheten, der nykirka seinere kom. Ølsaml...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».