• DRAMMENS MUSEUM.

Lystgården Marienlyst på Strømsø i Drammen oppsto midt på 1700-tallet gjennom oppkjøp av byløkker, og etter dreneringsarbeider ble gården til en stor herskapelig bebygget landbrukseiendom. Idrettsanlegget og badet ligger på gårdens jorder. Marienlyst ble først kalt "Weyersfryd" etter eieren krigsråd og krigskommisar Hans Thomas Weyer og deretter "Tøndersfryd", etter den nye eier byborger og justitsråd Hans Henrik Tønder. Begge disse eiere var bosatte på Strømsø og de eide også Danvik-gårdene ovenfor. Gården fikk navnet "Marienlyst" da kjøpmann og skipsreder Hans Mallings kjøpte gården i 1809 etter avdøde Tønder og kalte den opp etter sin hustru Elisabeth Marie Tidemand.

Familien Fuglesang solgte gården til Drammen kommune, som overlot den til Drammens Museum i 1911. Her åpnet museet sine første samlinger til byjubileet samme år.

Marienlyst er bebygget med fire hvitmalte og panelte fløyer som ligger regelmessig omkring et firkantet gårdsrom. Østre hovedbygning i to etasjer er antagelig oppført omkring 1770. Nordre bygning i en etasje er bygget som ny hovedfløy i krigsråd Weyers tid i 1790-årene. Bryggerhus-/låvefløyen tvers overfor tunet er bygget svært lik nordfløyen for å danne symmetri. Husets vestre ende var låve. Også dette hus fikk sortglaserte taksten og ble et meget kostbart uthus!. Også den lave tverrfløyen mot vest er bygd i Weyers tid i 1790-årene, men ombygd i 1911 da anlegget ble museum. Portrommet ble laget i 1930 for å skape forbindelse til den nye museumsbygningen. Marienlyst er bygget som et klassisistisk villaanlegg med symmetriske bygninger og hage med lysthus. De to portene er laget i utpreget klassisisme og kan godt være tegnet av Gulskogens arkitekt, Christian Staalberg. Interiørdetaljene ier i louis-seize-stil.

Anlegget ble "restaurert" til museum av arkitekt Christian Fredrik Arbo i 1911. Han tegnet takarkene, deler av portene og gjerdene, og den museumsparken i stram nyklassisistisk stil, som ble anlagt etter at museets hovedbygning ble oppført i 1928. Også denne har han tegnet.

Marienlyst gård er møblert med gjenstander fra lystgårdstiden. I den eldste bygningens store stue er avdekket veggtapeter fra 1770-årene, malt av Diderik von Dram.

Etter å ha fungert som visningslokale for museets samlinger 1911-1928 og deretter som lystgårdsmuseum/ magasin i mange år gjennomgår Marienlyst nå en restaureringsprosess med sikte på å gjenskape gården som lystgård fra omkring 1800.
    Photo: Larsen, Th. / Buskerud fylkesfotoarkiv

DRAMMENS MUSEUM. Lystgården Marienlyst på Strømsø i Drammen oppsto midt på 1700-tallet gjennom oppkjøp av byløkker, og etter dreneringsarbeider ble gården til en stor herskapelig ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to