Skogdirektør Alf Langsæter (1897-1986) planter gran i Hurdal prestegardsskog, som fra 1959 ble stilt til disposjon for den driftstekniske avdelingen i Det norske Skogforsøksvesen s...
Det norske Skogforsøksvesen ble etablert som en offentlig forskningsinstitusjon i 1917. Lenge arbeidet medarbeiderne i Skogforsøksvesenet primært med biologiske problemstillinger. ...
Det norske Skogforsøksvesen ble etablert som en offentlig forskningsinstitusjon i 1917. Lenge arbeidet medarbeiderne i Skogforsøksvesenet primært med biologiske problemstillinger. Først etter 2. verdenskrig, om lag 30 år etter at Skogforsøksvesenet ble etablert, begynte institusjonen arbeide med driftstekniske undersøkelser. Ideen var forankret på øverste nivå i det norske skogbruket. Umiddelbart etter krigen gikk skogdirektør Karenus Sørhuus (1881-1971) inn for at den dyktige unge forstkandidaten Ivar Samset (1918-2015) skulle få studere ingeniørfag ved Norges tekniske høyskole i Trondheim. Etter to års studier der hadde Sørhuus sett for seg at Samset skulle bli leder for et nytt landbruksteknisk institutt i Oslo-området. Lederen i Skogforsøksvesenet, Erling Eide (1890-1966), grep imidlertid inn og tilbød Samset en forsøkslederstilling i sin organisasjon. Den første tida fikk Samset reise mye og se hvordan driftstekniske undersøkelser var organisert i nabolandenes skogbruk. Deretter gav Samset og legen Birger Tvedt seg i kast med en hogstundersøkelse, der enkelte av skogsarbeidere brukte de nye motorsagene som var på veg inn i skogbruket. Deretter fulgte forsøk med sikte på å utvikle effektiv tømmertransport med hest. I 1950 fikk Samset anledning til å bruke et helt år på ei studiereise til Canada. Derfra, og fra andre utenlandsreiser, vendte han hjem med mekaniseringsidéer som han ønsket å overføre fra utenlandsk storskogbruk til det norske bondeskogbruket.
De første åra foregikk forsøkene hos ulike forsøksverter, ofte storaktører i privatskogbruket. Ambulerende forsøksvirksomhet falt kostbart. En dag i slutten av 1950-åra traff Samset sin gamle skogskjøtselprofessor fra Norges Landbrukshøgskole, Knut Skinnemoen (1899-1992), som var skogforvalter i Akershus skogforvaltning. Skinnemoen antydet at Hurdal prestegardsskog kunne være en høvelig arena for den driftstekniske forsøksvirksomheten. Seinhøstes samlet Samset ledere fra Direktoratet for statens skoger og Skogforsøksvesenet til en befaring i Hurdal. Snaut halvannet år seiere, i januar 1959, inngikk Det norske Skogforsøksvesen kontrakt med Kirke- og undervisningsdepartementet om at Hurdal og Eidsvoll prestegardsskoger, med et samlet areal på drøyt 8 500 dekar, skulle brukes som forsøksskog, i første omgang for en periode på 25 år. Kontraktforholdet ble seinere forlenget med nye 25 år, og fikk dermed varighet fram til 2009.
Den driftstekniske forskningen Samset og hans kolleger arbeidet med var tuftet på oppfatninger om at så vel skogbruket som den skogbaserte industrien i Norge var under press i et stadig mer globalisert marked. De betraktet eierstrukturene, med mange små enheter både på skogeiersida og i industrien, som en del av problemet. Det ofte kuperte og bratte terrenget og lange avstandene til transportårer, som fløtingsvassdrag og bilveger, var andre problemer som den norske skognæringa måtte forholde seg til. Samset og medarbeiderne hans registrerte også at lønningene til den manuelle arbeidskrafta steg, og antok at dette var en tendens som ville fortsette. Driftsteknikerne mente at dette var utviklingstrekk som måtte møtes med motorisering og industrialisering, også i skogen. Forsøksskogene i Hurdal og Eidsvoll skulle bli utviklingsarenaer for et slikt mekanisert bondeskogbruk.
For å kunne drive slike forsøk trengte driftsteknikerne i Skogforsøksvesenet hus, både til driftsmateriell og til personalet. Tanken om et stort bygg ved det som opprinnelig ble kalt «Driftssentralen i Hurdal» ble reist i 1962. Personalet ved Skogforsøksvesenets driftstekniske avdeling begynte å diskutere hvilke funksjoner bygget skulle ha rom for og skissere løsninger. Skissene ble overlatt til arkitekt Per Fikseaunet (1920-2004), som bearbeidet dem til bygningstegninger. Statsfondet for skogbruk og skogindustri bidro med 200 000 kroner i 1963 og med nye 185 000 kroner i 1964. Dermed kunne byggmestrene Erik (1921-1990) og Leif Solberg (1897-1974) starte byggearbeidene. Bygningen fikk ei grunnflate på 860 kvadratmeter. Det inneholdt internat med blant annet 40 sengeplasser, kjøkken, spisesal, undervisnings- og øvingsrom, bibliotek og et stort fellesrom. Ved den offisielle åpningen seinhøstes i 1965 skal Ivar Samset blant annet ha sagt: «Her vil vi møtes, teknikere, forstkandidater, ingeniører fra inn- og utland til fri meningsutveksling. Dette er ikke et kurssentrum, det er et driftsteknisk forum – et samlingssted for skog- og skogindustrielle symposier.» Et slikt samlingssted måtte naturligvis ha et navn som gjenspeilte de faglige ambisjonene. Samset og hans samarbeidspartnere lot seg inspirere av latinen, som var det gamle naturfaglige vitenskapsspråket. Stedet ble kalt «Silvifuturum», en understrekning av at forsøksskogene i Hurdal skulle brukes til å utvikle skogbrukets framtid.
Skogdirektør Alf Langsæter (1897-1986) planter gran i Hurdal prestegardsskog, som fra 1959 ble stilt til disposjon for den driftstekniske avdelingen i Det norske Skogforsøksvesen som forsøksskog. Skogdirektøren var dresskledd. Han sto bøyd med ei granplante i den ene handa mens han bearbeidet jorda der hvor planta skulle plasseres med den andre. Framfor ham sto det ei plantekasse av kvit plast. I den lå det barrotplanter med en fuktig mosedott over røttene. Plantestedet ble kalt for «Direktørbestandet». Bakgrunnen for dette var antakelig at Skogforsøksvesenets driftstekniske avdeling fant det opportunt å la prominente gjester få sette spor etter seg ved å plante trær i forsøksskogen.
Alf Erling Langsæter var sønn av gardbrukerne Anna Gudbrandsdatter og Hans Augustinussen på eiendommen Midtre Langsæter i Trøgstad i Østfold. Han avla en glimrende eksamen ved skogavdelingen på Norges landbrukshøgskole i 1919. Deretter fikk han en assistentstilling i Statens skogtaksasjon, hvor han også fikk anledning til å oppholde seg en del i Sverige for å studere nabolandets takseringsteknikk. På grunnlag av erfaringene derfra utarbeidet Langsæter et hogstklassesystem som kom til å få gjennomgripende betydning for analyser og forvaltningsprosedyrer i norske skoger. I 1925 ble Langsæter ansatt i Det norske Skogforsøksvesen med tittelen skogforsøksleder. I denne stillingen fikk han anledning til å arbeide med forskning, som gjorde det mulig for ham å ta den landbruksvitenskapelige doktorgrad i 1933. Temaet for avhandlingsarbeidet var linjetaksering i granskog. Her viste Langsæter fremragende ferdigheter i matematikk og statistikk. Slike kunnskaper var også viktige i hans samarbeid med Erling Eide om produksjonstabeller for norsk granskog. Langsæter var også pådriveren for å få innført et hogstklasseinndelingssystem etter svensk forbilde i norsk skotaksasjon. De fem, hogstklassene - nummerert fra foryngelsesfasen mot avvirkningsmodenhetsfasen - var i utgangspunktet orientert mot behandlinga skog i ulike vekstfaser trengte, noe som syntes å være ei fruktbar tilnærming i ei næring der myndighetene gjerne ville legge produksjonen i retning av monokulturer i ensaldrete bestand. Systemet ble brukt av Landsskogtakseringen i perioden 1937-1957, og er seinere videreutviklet. Langsæter arbeidet også med tynningsproblematikk. I 1942 ble Langsæter engasjert for å holde økonomiforelesninger for skogbruksstudentene ved Norges Landbrukshøgskole. Fem år seinere fikk han professortittel. I 1949 ble Langsæter utnevnt til skogdirektør, det høyeste embetet i den norske skogadministrasjonen. Han overtok denne posisjonen i ei tid da skogbruksnæringa, som var svært sentral i norsk økonomi, var inne i ei rivende utvikling, både organisatorisk og teknologisk forstand. Med sine gode analytiske evner og sin velfunderte, rolige argumentasjon var han en aktør man lyttet til, både i Landbruksdepartemenet og Finansdepartementet. Langsæter satt i skogdirktørembetet til han nådde pensjonsalderen i 1967. Etter den tid levde han mer tilbaketrukket på familieeiendommen i Trøgstad inntil han døde, 89 år gammel.
Dette fotografiet er hentet fra ei samling som er skapt av og har tilhørt Det norske Skogforsøksvesen (1917-1972), Norsk institutt for skogforskning [NISK] (1972-2006) og Norsk institutt for skog og landskap (2006-) på Ås i Akershus. Tore Vik, som gjennom mesteparten av sin skogfaglige karriere var forsker ved de nevnte institusjonene, tok kontakt med Norsk Skogmuseum om arkivene etter virksomheten i 2007, året etter den gang siste omorganisering av virksomheten. De gamle arkivene med dokumenter og fotografier fra Avdeling for driftsteknikk forekom ikke den nye ledelsen relevante, og det ble reist spørsmål om Riksarkivet i Oslo eller Skogmuseet i Elverum kunne bidra til bevaring. Museet sa seg villig til å påta seg denne oppgaven. Avtale om overtakelse av fotoarkivet ble inngått i 2008. Materialet består av positivkopier i brevordnere, film i konvolutter og dias. Til sammen anslås det å omfatte cirka 27 000 opptak, i hovedsak fra perioden 1947-1990. Mye av materialet er fra prosjekter Avdeling for driftsteknikk har hatt i norsk skogbruk, men en god del er også fra reiser professor Ivar Samset gjorde som leder for den internasjonale skogforskningsorganisasjonen IUFRO (International Union of Forest Research Organizations). Kvaliteten på opptakene er varierende.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».