• Svømmekurs ved Liavatnet ca. 1948
    Photo: Museet kystens arv

Svømmekurs ved Liavatnet ca. 1948

Bildet er forstørret og brukt på utstilling. Ved Liavatnet. Hansen Ella, Aune Liv, Ekseth Ragnar. Svømmekurs ved lærer Jensen Ole. Se bjbf.nr.140

7 comments

• Ole Jensen f.20.02.1881 i Bjugn. Underoffiser, gårdbruker og svømmeinstruktør.
  • Ole Jensen bodde på småbruket «Heiberg» ved Mebostad i Bjugn.

Han gikk underoffiserskolen fra 1901 til 1904. I 1906 tok han middelskoleeksamen i Solør som privatist.

Fra 1906-1907 studerte han jordbruk ved Skjetlein Jordbruksskole.

I 1914 tok han eksamen med diplom som svømmeinstruktør, og gjennomførte en rekke svømmekurs i en 50-årsperiode. Han fikk Norges Livredningsselskaps diplom for sitt arbeide.

Svømmeundervisningen foregikk i skoleferien med kurs i skolekretsene rundt omkring i distriktet med teori og tørrtrening på land og praksis i sjøen eller i innsjø/vatn. Dette var lenge før svømmehaller ble bygd.

I 15 år var han formann i Fosen svømmekrets og han fikk sølvmedalje for sitt arbeide her.

Han var medlem av herredsstyret og formannskapet i Bjugn kommune, og formann i Folkehelseutvalget.
    Ole Jensen ble i 1913 gift med Ingeborg Anna Waade f.1885, og de fikk flere barn.

• Kilde
    Avisa «Fosna-Folket» hadde i februar 1972 et intervju med Ole Jensen i forbindelse med hans 93-års dag.

• Kilde
    Avisa «Fosna-Folket» hadde 10.oktober 2006 en helsides artikkel om «Svømmeskolen i Asserøya» og om svømmelærer Ole Jensen.

• Kilde
    Nasjonalbiblioteket. Fiskaa og Myckland: Norges bebyggelse: Nordlige seksjon. Herredsbind for Sør-Trøndelag, Nordre del. A/S Norsk Faglitteratur G. Reinert. Oslo 1957.

Om Ole Jensen bokside 83 (nettside 101).

Lenke:
    Norges bebyggelse : Nordlige seksjon Herredsbindet for Sør-Trøndelag Nordre del (nb.no)

• Kilde
    Slekt og Data Gravminnebasen, ID: cadd9dfc-c6be-490c-b1ee-42b084d750d6, minneside basert på bilder og gravminnedata for Ole Jensen, (20.februar 1881 - 12.mars 1978).

Lenke:

• Mine minner fra deltakelse i Svømmekurs i Asserøya 1954/1955/1956.

Bestefar Odin Albert Jensen Rønning f.1889 organiserte svømmekurs i Asserøya. Svømmelærer Ole Jensen fra Bjugn fikk kost og losji på gården vår «Asserøy-Marka» mens kurset varte så jeg ble godt kjent med Ole.

Ole Jensen var utdannet underoffiser 1901-1904. Underoffiserskolen den gangen var en vel ansett skole som rangerte høgt i samfunnet. Den gang var obligatorisk skole (folkeskolen) på 7 år, og i små skolekretser med kun en lærer gikk elevene annenhver dag.

Ole Jensen var lang og slank og hadde en rank holdning, et godt eksempel på en offiser og med en offisers bart.

Historien forteller om en gang Ole Jensen kom inn i Jøssund kirke med knirk i skoene.

Guttungen Atle spratt opp og ropte spontant: «Der kjem kongen». Ole Jensen var veldig lik Kong Haakon VII.

Ole var en god instruktør og hadde et godt lag med barn og voksne.

Svømmelæringen foregikk slik:

Første var det tørrtrening i svømming i ungomshuset Bakketun i Asserøya og deretter svømme-øving i sjøen i Eids-kriken både på formiddagen og ettermiddagen. Når det var tørrtreningen lå en øvingselev på tvers over en lang benk av tre, to andre elever satt på hver sin ende av benken slik at den stod stødig. Først var det armbevegelser og noen økter senere føttene.

Svømmelærer Jensen kommanderte armbevegelsene slik: «Armtak i jevn takt, en, to, tre », og eleven skulle lage en markert pause mellom hver bevegelse, og slik fortsatte innlæringen mens Jensen korrigerte bevegelsene.

Når alle etter tur hadde øvd armtakene i jevn takt gikk vi ned til sjøen i Eids-kriken.

Jensen satt eller sto i en liten rund båt, en ferje, og hadde en lett stokk med et belte som han hadde rundt livet på eleven. Der hang vi etter tur i beltet, Jensen kommanderte (en, to, tre), (en, to, tre), vi øvde på svømmetakene vi hadde lært på benken inne i Bakketun.

En del av øvelsen var nok også å få kontroll på pusten og en tilvenning til det kalde vannet.

Neste økt i Bakketun var det øvelser bare med føttene.

På benken tørrtrente vi på «beintak i jevn takt» og så ut i sjøen igjen. Etter hvert ble armer og ben kjørt samtidig, koordinert øving av armtak og beintak i jevn takt, først på benken og deretter i sjøen.

Etter som øvelsen satt slakket Jensen på beltet slik at eleven klarte seg mer og mer alene. Og når eleven klarte å få framdrift og ikke bare lå og plasket ved siden av båten, slapp han eleven løs, først med korkebelte og så uten.

Når alle hadde fått orden på armer og føtter i jevn takt (rykkvis takt) måtte vi få litt mer «flyt» i bevegelsene, Jensen avanserte da programmet.

Vi forlot den rykkvise jevne takten og øvde inn det som kaltes «svømmetakt» hvor armer og føtter fikk en sammenhengende bevegelse med en kort pause med armer og føttet i rett strekk, slik at vi etter hvert for som en «pil i vannet».

Elevene hadde også som mål å ta svømmeknappen og andre ferdighetsbevis.

Vi lærte dykking med åpne øyner, svømme i land med folk på slep, frigjøringsknep fra folk med panikk og livredning på land med «Holger Nielsens metode». «Munn mot munn-metoden» hadde vi ikke hørt om den gangen. Da jeg var i California 2009 hang plakater med "Holger Nielsens metode" på veggene ved bassengene både ved Stanford og i Bodega Bay. Den "gamle" metoden var fortsatt anbefalt der.

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».