• Gruppeportrett av 8 menn. Kjente karer i Kristiansund næringsliv. Nr 3 fra venstre bak er Arthuro Paiva.  Nr 2 fra venstre foran: Lossius. - ARTHUR PAIVA – Mr.Klippfish

Av Odd W. Williamsen

Blant de mange aktørene i klippfiskhandelens trehundreårige historie i Kristiansund, er det enkelte personligheter som skiller seg ut som særlig interessante. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å fortelle historien om en portugiser som betydde mye for eksporten, og samtidig etterlyse mer informasjon om ham – til bruk i en lengre biografi.

Arthuro Ribeiro de Paiva ble født 1884, og levde til 1968. Som 15-åring kom han i lære i et klippfiskimportfirma i Porto, og ble som 22-åring sendt til Kristiansund som deres innkjøper.   Han bodde her i byen fra 1908 til 1920, og ble gift her, med Ella Næssø som døde 1952. Paiva var utadvendt og aktiv i byens kulturliv. Han var med i Klubbselskapet, ga en pokal til fotballturneringer 1912-15 og likeledes til Seilforeningen. Han ga to gedigne, spesiallagete lysestaker som står ved alteret i Kirkelandet kirke og gav dekoren med klippfiskmotiver på portugisiske fliser i Handelens hus, der også hans portrett henger. Paiva snakket  ”kav Kristiansunder” – også til østlendinger, som da kunne foretrekke engelsk. En kar forsøkte i 1949 å bomme Paiva for penger, mens denne spaserte bortover kaia sammen med kjøpmann Gunnar Rolfsen. Rolfsen irettesatte mannen for å tigge av en utlending. Da kom det: ”Hain Paiva e like mykkji Kristiansunder som du, mainn !” . Han besteg Snøhetta, gikk i Jotunheimen og var med på bjørnejakt. Gikk på ski og skøyter. 

I 1916 startet Paiva sammen med en annen portugiser, Carlos Santos, A/S Kristiansunds Havfiskeselskap. Han ble godt kjent langs hele norskekysten, og var også på reise til Island, i juli 1916. Før krigen hadde han kontor øverst i Stallbakken og leilighet på Haugan. Etter krigen bodde familien med stort hushold årlig to måneder i strekk på Grand Hotell. 

Tilbake i Portugal

I 1929 kjøpte portugisere første gang saltfisk i Norge, for tørking i hjemlandet. Det var firmaet Paiva & Salgado i Porto, som totalt fikk hånd om 1600 tonn. Året før hadde Paiva kjøpt 700 tonn grønnlandsfisk av Det danske handelskompani. Også denne fisken ble foredlet i Portugal. Han oppnådde betydelige toll- og avgiftsfordeler på dette. Paiva hadde 50 kvinner i arbeid med klippfiskproduksjon i byen Vila do Conde, litt nord for Porto. Ikke langt unna lå familiens praktfulle landsted, med norske peiser og takbjelker fra Nordmøre. Her vaiet alltid den norske vimpelen, og det var alltid åpent hus for besøkende nordmenn. Det måtte ti ansatte til, for å holde stedet i drift – ikke ulikt Knudtzons landsted på Frei!

Arthur Paivas første agentur for norsk klippfisk i Portugal var for firmaet Halfdan Backer As, i 1931. Denne fisken ble solgt under varemerket Compania Exportadora a Agia (Ørnen). 
Paiva ble etter andre verdenskrig ansatt som generalagent for De norske klippfiskeksportørers landsforening og drev samtidig agenturer innen kildevann, whiskyimport, sjokolade og konfeksjon. Han var medeier i en kafé i Porto, og selv tråler-reder. 

I april 1935 ble den norske eksportorganisasjonen ”Norklip” opprettet. Agentprovisjonen var 1%, men Paiva var fastlønnet, og betjente både Porto og Lisboa. Hans største engangssalg var på 24.000 tonn, og for denne bragden fikk han i 1947 klippfiskeksportørenes utmerkelse ”det blå bånd”.

St. Olav

I 1947 ble han også slått til ridder av den portugisiske Kjempende Kristus-orden, og i 1955 til ridder av St. Olavs orden – ”for sitt arbeid for norske interesser i Portugal”.  Etter dette ble han venn med kong Olav, og sendte hver jul portvin til slottet i Oslo.  I anbefalingen fra Kristiansund Handelsstands Forening heter det at ”Herr Paiva har gjennom hele sin tid vært en stor Norges-venn, og gjennom sitt arbeid har han nedlagt seg store fortjenester for Kristiansunds næringsliv. Som forretningsforbindelse og som menneske har han vært et uvurderlig kontaktpunkt og en varm forsvarer av norske interesser i Portugal. Den hjelp han alltid har ydet nordmenn på besøk i Portugal kan ikke verdsettes høyt nok, og våre næringsinteresser har han ivaretatt på en fremragende måte. Paiva har en uvanlig posisjon i Kristiansund, og en meddelelse om at han er tildelt St. Olavs orden vil vekke glede i alle kretser. De norske klippfiskeksportørers landsforening skrev i sin søknad at: ”Herr Paiva har gjort seg meget fortjent av de norske klippfiskeksportører, ikke bare ved sin enestående dyktighet som selger, men også ved den til det ytterste korrekte måte han alltid har opptrådt på likeoverfor sine norske og portugisiske forbindelser. Herr Paiva nyter en enestående og absolutt tillit for sin fagkunnskap og sin ærlighet, så vel hos de norske eksportører som hos de portugisiske importører. I de uoverensstemmelser som har vært, og som alltid uunngåelig vil oppstå mellom importører og eksportører, har herr Paiva vært benyttet som oppmann, og hans avgjørelser har alltid vært godtatt fra begge hold. Ved alle anledninger har herr Paiva fremholdt den norske klippfisks fordeler for de portugisiske myndigheter, og har mang en gang plassert store kvanta i Portugal når det særlig trengtes her hjemme. Vi vil særlig fremheve at han i årene like etter siste krig plasserte meget store kvanta i Portugal på et tidspunkt da det var vanskelig å lagre klippfisk her hjemme på grunn av mangel på kjølelagre, som krigen delvis hadde ødelagt. Dette betydde en stor vinning og en stor lettelse for norsk eksport. Herr Paivas hus i Portugal har alltid stått åpent for alle nordmenn. Han har tatt seg av norske besøkende på en enestående måte, kjørt dem rundt i landet og tatt dem hjem til seg. Mange begeistrede har gitt uttrykk herfor. Dette forhold har pågått i mange år.”

Ikke lenge etter at han hadde vært på ski på Silsetfjellet for siste gang som 82-åring, ble Arthur Paiva påkjørt og drept av en bil da han skulle krysse en vei i Vila do Conde. --


Fra Nordmøre Museums fotosamlinger.
    Photo: Nordmørsmusea

Gruppeportrett av 8 menn. Kjente karer i Kristiansund næringsliv. Nr 3 fra venstre bak er Arthuro Paiva. Nr 2 fra venstre foran: Lossius. - ARTHUR PAIVA – Mr.Klippfish Av Odd W. ...

1 comment

  • Dette er byggekomiteen for utvidelse av Silsethytta 1915-1916.

    Bak fra venstre: Sekretær H. Borthen, T. Thorsen, A. Paiva og O. Mollan.

    Foran fra venstre: Viseformann H.J. Loennechen, H. Loennechen, formann O. C. Thorstensen og C. Knudtzon.

    Jakkemerket er emblemet til Kristiansunds Idrettsforening som eier Silsethytta, som det er bilde av på merket.

    Fotograf: Ivan Benkow (1885-1995) og far til tidligere stortingspresident Jo Benkow. Ivan Benkow bodde i Kristiansund fra 1914 til 1918 hvor han hadde eget fotofirma.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to