• Dette er den gamle brygga til Sandvik på Skorpa. Firmaet Sandvik & Øyen, Kristian Sandvik og Olaf Øyen, drev fiskemottak og røykeri der. De tok også imot krabbe som
ble rensket og eksportert. Pigghå
ble eksportert til
England. Til venstre, det lave bygget, er egnersjåa. Båten med det hvite overbygget er Sandvik og Øyens fraktebåt ";Neptun";. Gutttene på Skorpa var ofte med den ut til Grip og hentet fisk. I bakgrunnen ser vi begyggelsen og tankene på Dale. Portfoliodias fra fotograf Nils Willams sitt arkiv.

Allerede for flere tusen år tilbake har folk lagt igjen spor på Skorpa som ligger ved det nordligste innløpet til Kristiansund. Det er funnet flintredskaper og økser på de gamle boplassene. Hule hadde de også her. Senere kom sjørøverne fra Dunkerque seilende inn Dunkarsundet for å herje i byen på midten av 1500-tallet. Folk var også bosatt tidlig her ute. I 1621 kan vi se at barnefaren Seier fra Skorpa måtte møte for biskopen og Arnt Dunkersund var på denne tiden en av de første loser i byen. Under krigen 1807-1814 var det satt opp optisk telegraf på det høyeste punktet Telegrafhaugen på Skorpa. Herfra kunne de sende og motta meldinger nordover til Trondheim. Området Skorpa, Meløya, Håskjærene og Langfallet hørte til gården Strand på Gomalandet og var rikt på fugl og dun. Det ble fredlyst i 1821. Kristiansunds første bruer ble i 1911 satt opp her mellom Bentnesset, Meløya og Skorpa. Hengbrua over Meløysundet og badebassengene i Valan på Skorpa, var en attraksjon og et turmål for mange. Befolkningen her ute har hatt sitt yrke hovedsakelig til sjøen både som sjøfolk, fiskere, og i arbeid med fisk på forskjellige vis. Klippfiskberg var det både på Skorpa, Meløya og Bentnesset.

Nordmøre Museums fotosamlinger.
    Photo: Nordmørsmusea

Dette er den gamle brygga til Sandvik på Skorpa. Firmaet Sandvik & Øyen, Kristian Sandvik og Olaf Øyen, drev fiskemottak og røykeri der. De tok også imot krabbe som ble rensket...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to