• Postkort tatt fra Wasmuth-havna på Innlandet tatt mot Markussundet og Nordlandet.
 (Fra Nordmøre Museums fotosamlinger) (foto av G
U
Wasmuth fins på: <a href="http://www.eidsvoll">http://www.eidsvoll</a> 1814.no/default.aspx?did=9045979&amp;aid=9043784

Georg Ulrich Wasmuth &ndash; Kristiansunder på Eidsvoll 1814 -En innlending med dramatisk skjebne.

Militærkaptein Georg U. Wasmuth, født i Kristiansund 19. mars 1785, representerte første Trondhjemske infanteriregiment ved riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Representanten fra Kristiansund var som kjent kjøpmann John Moses, mens Wilhelm F. K. Christie fra Vågen representerte Bergen, i likhet med presten Jonas Rein, som var født i Øksendalen.
 Wasmuth og Christie var enige med Rein. Men det var ikke Moses.

Det var altså tre Kristiansundere og en Sunndaling på Eidsvoll, og det er en Nordmøring mer enn det vi vanligvis kommer på; Wasmuth sa lite og døde tidlig, så han blir lett glemt. Men han døde for Norges sak, krigsskadd 16. oktober 1814. Krigsinnsatsen var i Jemtland, Trøndelag og ved Glomma. Han var fra 1811 sjef for Ytterøy-kompaniet. Selv om han sa lite på møter, var Wasmuth kjent for at hans kommandorop kunne høres ei mil unna, riktignok over en fjord!

Datter født på grunnlovsdagen

Hans foreldre var kjøpmann Christian Friedrich Wasmuth (født i Trondheim 1753, død i Kristiansund 1805) og Johanne Susanne Holck (1749-1822) fra Kristiansund; datter til kjøpmann Johan Christopher Holck (1717-1750) i Nergata 4 på Nordlandet.

Christian F Wasmuth bygde stort hus og brygge på Innlandet, omtrent der Norfin nå er, men gikk konkurs 1804 og Jens Kaasbøl overtok. Kaasbøl måtte selv flytte hit etter sin egen konkurs, og Knudtzon overtok hegemoniet. Fra 1788 og til sin død var Wasmuth eligert mann, dvs i byens politiske ledelse, og hadde lenge ansvar for den offentlige korrespondansen. Han var også forlikskommissær (konfliktmegler). Han var aktiv i Klubbselskapet, og ga sitt eksemplar av Adam Smiths bok om frihandelens velsignelser til biblioteket der.

Hans kone var Mette Josefine (eller Jacobine) Christine Hirsch (15/6 1791 &ndash; 3/11 1878, fra By i Stjørdalen, datter til major Jobst Conrad von Hirsch og Maria Manzin Henrici. Mettes bror Robert ble seinere valgt til Stortinget.

Livsløp

Eidsvollsmann Wasmuth vokste opp i kjøpmannsfamilien i Havna på Innlandet, der Marcus Nissen før hadde holdt til (han Marcussundet er oppkalt etter). Wasmuth ble i juni 1801 sendt utenbys på skole som 13-åring. Skolen var det Norske militære institutt i Tollbugata 10 i hovedstaden. Han ble korporal ved den Nordenfjelske skiløperbataljon og fra 1. juni 1805 fenrik ved første Trondhjemske infanteriregiments første gevorbne (vervede) grenaderkompani. Her avanserte han til secondløytnant og premierløytnant, før han i august 1808 deltok i felttoget mot Sverige i Jemtland. For tapper innsats og treffsikkerhet her ble han Ridder av Dannebrog.
    Photo: Stiftelsen Nordmøre Museum

Postkort tatt fra Wasmuth-havna på Innlandet tatt mot Markussundet og Nordlandet. (Fra Nordmøre Museums fotosamlinger) (foto av G U Wasmuth fins på: <a href="http://www.eidsvoll">...