• Bygging av Vågekaia i 1896. På bildet ser vi skinner for transport av stein til kaia. Husene og bryggene i Johnsenhuken sees i bakgrunnen og den store Astrupbrygga til høyre.  Fotograf er Ole Olsen Ranheimsæter. EFR2015
    Photo: Nordmørsmusea

Bygging av Vågekaia i 1896. På bildet ser vi skinner for transport av stein til kaia. Husene og bryggene i Johnsenhuken sees i bakgrunnen og den store Astrupbrygga til høyre. Foto...

1 comment

• Stadsingeniør og byarkitekt Carl Gustaf Bäckström (1852-1936) utrettet mye for Kristiansund i de vel 60 årene han bodde der; blant annet var han mannen bak byggingen av Vågekaia som strekker seg fra Johnsenhuken til dagens Kaibakken, en strekning på vel 550 meter.

Vågekaia er en pulserende kai som er en del av byens maritime arv og har vært et sted hvor fiskebåter, handelsvarer og lokale folk har møttes i 125 år.

På dette gamle fotografiet fra 1896 ser vi at opparbeidelse av vei langs Vågekaia er påbegynt med legging av skinner for transport av stein til kaia.

I bakgrunnen ved Johnsenhuken ser vi kjøpmann Rasmus Lossius krambodbygning som drev med «almindelig bondehandel».

Videre følger Johnsengården (som ligger der matbutikken Spar ligger i dag) og Johnsenbrygga, helt til høyre den store Astrupbrygga, det er på dette området ved Devoldholmen at Campus Kristiansund bygges i dag.

Carl Gustaf Bäckström bør være en selvskreven kandidat til å få en gate/vei/plass oppkalt etter seg, få om noen har satt så mange spor etter seg når det gjelder utviklingen av Kristiansund.

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».