• Denne sveitservillaen Bjørnehaugen 43 gikk under navnet ";Hammeraasvillaen"; (etter Jens Rasmussen) eller ";glassvillaen";. Plassen het sannsynligvis ";Røstplassen"; etter familien Røst. Kjøpmann Hans Clausen eide huset som sto der i 1860 og flyttet det til Kirkelandet. Skipper Michael Witzøe fra Løkkemyra ";Ranheimsgården"; kjøpte senere tomta og bygde villaen der i 1876. De solgte ca 1910 huset til Jens Hammeraas som sannsynligvis bygde om huset. Ole Mollan sen har notert at bildet er tatt før 1916 da oppbyggingen av verkstedet begynte. Villaen ble i 1922 solgt til Ole Mollan sen (opplyser Tor Larsen) som sammen med Bernt Skeid drev Aktieselskapet Stærkoder verksted. De bodde der til 1932. Båter, skipsverft, brygge og landskap i bakgrunnen. Stærkoder verksted kan skimtes nede til venstre. Huset ble bombet under 2. verdenskrig. Den verste ulykken i Kristiansund under krigen var da et enslig alliert fly traff bebyggelsen i Dalegata og 12 mennesker omkom. Dette skjedde 12.desember 1944 kl 0 8:26. Mulig var det skip på Sterkoder de var ut etter, men det kan også være oljetankene eller Nordsundbrua ifølge tyske krigsdagbøker. Flyalarm var ikke gitt, noe som var vanlig når kun ett fly var i området. Området er nedlagt som skipsverft. Rett frem ligger Storvik Mekaniske verksted A/S på Dale. Dette skipsverftet er også nedlagt. Vi ser Kvernberget i bakgrunnen og Melkvika til høyre. Dalegata går nedover til høyre. Bryggen rett frem kan være Boxaspens. Dette område ved sjøen som eides av Boxaspen ble senere solgt til Sterkoder. (Fra Nordmøre Museums fotosamling.)
 ";Hammeraasvillaen "; har navnet sitt etter min oldefar, Jens Rasmussen Hammeraas som kom dit fra Vestnes sammen med kone Marit Bendiksd. Lindset fra Tresfjorden, og sønn Rasmus H.(f.1878) rundt 1879. Hans far Rasmus flyttet med hustru og sønnen Jens (f.1856), fra Husa i Kvinnherad rundt 1863-65, og arbeidet sammen med broren Lars, som startet det kjente Hammeraasverftet på Helland i Vestnes. Oldefar Jens H. startet mekanisk verksted nedenfor Bjønnahaugen i 1893, og bodde så vidt jeg vet i dette huset til han døde i 1928. Oldefar Jens var først gift med Marit Bendiksd. Lindset fra Tresfjord, og hadde fem barn med henne,- den eldste var Rasmus, min morfar. Oldemor Marit døde i Kristiansund mellom 1890 og -96, og oldefar giftet seg opp igjen med kristiansunderen Anna Andersen i 1896 og fikk 3 barn med henne. Min mor Marit ble født og døpt i Kristiansund i 1905. Morfar Rasmus flyttet til Ålesund rundt 1920, og fikk 2 barn til der. Morfars brødre, Bonsak og Nevlin ble værende i Kristiansund, og har etterkommerne der, mens broren Josva flyttet til Ålesund. To søstre (Jonetta og Martha emigrerte til USA og har etterkommere der, likeså broren Arne, mens Ellen giftet seg med Sigurd Gjølme i Kr.sund, men hadde ingen barn. Oldefar Jens var politisk aktiv i Kr.sund og satt i bystyret, først for Avholdspartiet, så for Socialdemokratisk parti fra 1920. Han var ivrig i avholdsbevegelsen, og var også med og stiftet Frelsesarmeen. Hammeraasverkstedet gikk konkurs i 1916, og oldefar ble så smed på Vaagens Brug. Han må ha vært en avholdt mann bedømt ut i fra de mange nekrologene i avisene i Kristiansund. Jeg har forresten et fargelagt foto av Hammeraasvillaen, og også et lite svart/kvitt av det gamle, lille huset som var der før. (Tilleggsinformasjon fra Jens K. Tenfjord.)
    Photo: Stiftelsen Nordmøre Museum

Denne sveitservillaen Bjørnehaugen 43 gikk under navnet ";Hammeraasvillaen"; (etter Jens Rasmussen) eller ";glassvillaen";. Plassen het sannsynligvis ";Røstplassen"; etter familien...

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to