• Fra et marked i Arbeidersamfundet, tatt fra scenen.  I bakgrunnen de to gallerier.  Antakelig  Sanitetsforeningens marked i 1907. Ved det midterste flagget ser en merket til Norske Kvinners Sanitetsforening.
Sanitetsforeningen ble stiftet 3. januar 1906.  Som en ser har det vært en meget stor interesse fra første stund for å støtte arbeidet til foreningen.  Et arbeide som kom byens befolkning tilgode.
Oppe på galleriet ser vi skiltene Basarbod, Tesalong og Resturant. Se også KMb-1940-000.1061 - en variant med færre folk
(Frå Nordmøre Museum si fotosamling)

Hans Martin Neeraas, likningsfunksjonær, ivrig sanger og politisk radikaler, som vi ble kjent med i fjorårets Hamsunopera, skrev beretningen om Kristiansund Arbeiderforenings første 50 år, 1850-1900. Foreningens historie er byens politiske historie, sier han. Motstanderne var Klubbselskapet, embetsmennene og overklassen. Arbeiderforeningene var de radikale lærernes arena, stedet for idékamp og folkeopplysning. Fram til andre verdenskrig var klubblokalet et sentralt innslag i bybildet.

Marked til inntekt for Sanitetsforeningen. Kristiansundsavdelingen ble stiftet 3. januar 1906.  Markedet i 1907 ble avholdt i Arbeiderforeningens lokale. NKS-merket sees midt i bildet ved siden av flaggene. Fotografen har stått på scenen, og vi ser toppen av sufflørboksen. Salen, der både Bjørnson og Hamsun har holdt foredrag, hadde to gallerier.  
Vi ser skilt for Basarbod, Tesalong og Restaurant. Hamsun lar sine personer i romanen Mysterier, som han skrev på i 5 måneder i Helsingsgate og Hauggata i Kristiansund, gå på slike markeder. (Fra Nordmøre Museum si fotosamling)
    Photo: Stiftelsen Nordmøre Museum

Fra et marked i Arbeidersamfundet, tatt fra scenen. I bakgrunnen de to gallerier. Antakelig Sanitetsforeningens marked i 1907. Ved det midterste flagget ser en merket til Norske...

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to