Nærbilde av steiking av flesk under De nordiske jakt- og fiskedager 2016 på Norsk Skogmuseum i Elverum. Flesket var en viktig ingrediens i tradisjonsretten «motti», som særlig for...
I 1963 arrangerte Norsk Skogbruksmuseum en «jaktens og fiskets dag» i forbindelse med et messearrangement som skulle fremme reiselivet i Elverum og omkringliggende bygder. Seinere ...
I 1963 arrangerte Norsk Skogbruksmuseum en «jaktens og fiskets dag» i forbindelse med et messearrangement som skulle fremme reiselivet i Elverum og omkringliggende bygder. Seinere har museet hatt et slik arrangement hvert år, og med økende tilslutning både fra utstillere og publikum ble navnet i begynnelsen av 1970-åra endre til «De nordiske jakt- og fiskedager». I perioden 11.-14. august 2016 ble arrangementet avviklet for 54 gang. Stein Tore Andersen var arrangementsleder, med støtte fra museumskollegene, en stor stab av arrangementsmedarbeidere og eksterne krefter på om lag 220 stands. Blant utstillerne fantes det både folk som hadde produkter fra arrangementets temafelt å selge og aktører som av ideelle årsaker hadde noe å formidle til publikum. Arrangementet hadde dessuten et fagprogram, med foredrag og demonstrasjoner av ymse jakt-, fiske- og skogbruksrelaterte aktiviteter. Mesteparten av aktivitetene foregikk i friluft, og regnvær la en viss demper på den andre arrangementsdagen. Jakt- og fiskedagene tiltrakk seg likevel 31 785 besøkende og 4 090 bilister løste parkeringsbilletter. Mange kom også til fots eller via oppsatte skyttelbusser.
Subject
Nærbilde av steiking av flesk under De nordiske jakt- og fiskedager 2016 på Norsk Skogmuseum i Elverum. Flesket var en viktig ingrediens i tradisjonsretten «motti», som særlig forbindes med de skogfinske miljøene i norsk-svenske grensetrakter. Den serveres som varmrett med skivet, stekt flesk og litt tyttebærsyltetøy. Hedmark bygdekvinnelag har i bokutgivelsen «Hårdaskost og hærdasmat - Gamle matretter fra Hedmark» (1980) publisert følgende oppskrift på motti; «1 kopp vatn og 1 teskje salt kokes opp. Så helles 2 kopper mjøl over vatnet (godt mottimjøl er havre eller bygg som er malt på gamle bygdekverner og tørket godt). Mjølet skal dekke vassflata, og vatnet vil da koke opp i små ”vulkaner”. Mens en med sleiva forsiktig soper mjølet over ”vulkanene” skal en synge første verset av ”Vår Gud han er så fast en borg”, - og så rører en til mjølet er blitt til klumper så store som en negl. Hvis en rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører en for sent, blir mottien liten, mjølet og tørr. Det heter at lat kjerring koker godt motti, eller også at du skal rekke på bua og skjære flesk til mottien mens den koker. Mottien serveres med stekt flesk og fleskefett. Restene brukes som dessert med sur mjølk og sukker på.»
Dette er ett av mange dokumentasjonsopptak museumsfotograf Bård Løken gjorde under arrangementet De nordiske jakt- og fiskedager på Norsk Skogmuseum 11.-14. august 2016. Fotografiene ble i første omgang tatt for å promotere arrangementet på sosiale medier, men en del av dem ble også tatt inn i museets digitale fotodatabase.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».