Liv Burud fra Risberget serverer tradisjonsretten «flesk og motti» under De nordiske jakt- og fiskedager 2015 på Norsk Skogmuseum. Serveringa foregikk på Prestøya, der Liv Burud h...
De nordiske jakt- og fiskedager er et årlig arrangement på Norsk Skogmuseum i Elverum. Det startet med «Jaktens og fiskets dag», som ble avviklet i samband med et reiselivsarrange ...
De nordiske jakt- og fiskedager er et årlig arrangement på Norsk Skogmuseum i Elverum. Det startet med «Jaktens og fiskets dag», som ble avviklet i samband med et reiselivsarrangement i 1963. Deretter fortsatte det under dette navnet noen år. I begynnelsen av 1970-åra fikk stadig flere lørdagsfri, noe som åpnet muligheter for å la arrangementet gå over to dager, lørdag og søndag. Med denne endringa, og med tilsig av besøkende fra et stadig større område, ble navnet endret til «De nordiske jakt- og fiskedager». Arrangementet er en møteplass for folk som er interesserte i jakt, fiske og friluftsliv, og det favner både kommersielle og ideelle utstillere som virker innenfor denne sektoren og en del museumsaktiviteter. I 2015 ble jakt- og fiskedagene arrangert for 53. gang i perioden 6. til 9. august med Norges Jeger- og Fiskerforbund og Elverum Røde Kors hjelpekorps som hovedsamarbeidspartnere. Arrangementet samlet om lag 230 utstillere, og det ble løst 33 533 billetter til museet i løpet av de fire jakt- og fiskedagene dette året.
Liv Burud fra Risberget serverer tradisjonsretten «flesk og motti» under De nordiske jakt- og fiskedager 2015 på Norsk Skogmuseum. Serveringa foregikk på Prestøya, der Liv Burud hadde rigget seg til med jerngryter over åpen varme på ei diger jernpanne. Da dette fotografiet sto en mannlig kunde klar med en 500-kronerseddel i handa mens Liv skjenket opp en porsjon. Motti er en rett som særlig forbindens med de skogfinske miljøene i norsk-svenske grensetrakter. Den serveres som varmrett med skivet, stekt flesk og litt tyttebærsyltetøy.
Hedmark bygdekvinnelag har i bokutgivelsen «Hårdaskost og hærdasmat - Gamle matretter fra Hedmark» (1980) publisert følgende oppskrift på motti;
«1 kopp vatn og 1 teskje salt kokes opp. Så helles 2 kopper mjøl over vatnet (godt mottimjøl er havre eller bygg som er malt på gamle bygdekverner og tørket godt). Mjølet skal dekke vassflata, og vatnet vil da koke opp i små ”vulkaner”. Mens en med sleiva forsiktig soper mjølet over ”vulkanene” skal en synge første verset av ”Vår Gud han er så fast en borg”, - og så rører en til mjølet er blitt til klumper så store som en negl. Hvis en rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører en for sent, blir mottien liten, mjølet og tørr. Det heter at lat kjerring koker godt motti, eller også at du skal rekke på bua og skjære flesk til mottien mens den koker. Mottien serveres med stekt flesk og fleskefett. Restene brukes som dessert med sur mjølk og sukker på.»
Norsk Skogmuseums fotograf, Bård Løken, pleier å følge mye av virksomheten under jakt- og fiskedagene på museet med kamera. En del av reportasjebildene han tar blir brukt i forbindelse med rapportering og noe brukes i markedsføring av påfølgende års arrangement. Et begrenset utvalg av jakt- og fiskedagsmotiver, blant annet dette, registreres også i museets fotodatabase for å gjøre dem lett gjenfinnelige på litt lengre sikt.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».