100
Flesk og motti med tyttebærsyltetøy. Dette er et detaljbilde fra en tallerken som ble servert under De nordiske jakt- og fiskedager på Norsk Skogmuseum i Elverum i 2015. Flesk og motti er en tradisjonsrett som serveres under arrangementet. I 2015 var det Liv Burud fra Risberget som var hovedansvarlig for serveringa. Hedmark bygdekvinnelag har i bokutgivelsen «Hårdaskost og hærdasmat - Gamle matretter fra Hedmark» (1980) publisert følgende oppskrift på motti; «1 kopp vatn og 1 teskje salt kokes opp. Så helles 2 kopper mjøl over vatnet (godt mottimjøl er havre eller bygg som er malt på gamle bygdekverner og tørket godt). Mjølet skal dekke vassflata, og vatnet vil da koke opp i små ”vulkaner”. Mens en med sleiva forsiktig soper mjølet over ”vulkanene” skal en synge første verset av ”Vår Gud han er så fast en borg”, - og så rører en til mjølet er blitt til klumper så store som en negl. Hvis en rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører en for sent, blir mottien liten, mjølet og tørr. Det heter at lat kjerring koker godt motti, eller også at du skal rekke på bua og skjære flesk til mottien mens den koker. Mottien serveres med stekt flesk og fleskefett. Restene brukes som dessert med sur mjølk og sukker på.»
Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum
Accept license and download photo