Lørdag 27. april 1935 skrev avisa Østlendingen følgende om isgangen i Østerdalen dette året:
«Den store isgang påvei nedover Glåma.
I går gikk den fra Rønningen til Sundfloen, hvo ...
Lørdag 27. april 1935 skrev avisa Østlendingen følgende om isgangen i Østerdalen dette året:
«Den store isgang påvei nedover Glåma.
I går gikk den fra Rønningen til Sundfloen, hvor den nu sitter.
Den svære isgang, som i forgårs satte sig sønnenfør Hanestad, løsnet igår eftermiddag og feiet videre nedover Glåma, og blev sittende fast mot Sundfloen.
Ved Atna passerte isgangen i god orden, og gjorde ingen større skade noensted, og Ola Otnes ved Bjørånes forteller at isgangen også der passerte uten å gjøre noen ugangn. Men det var en ualmindelig stor isgang forteller Otnes, og den brukte en times tid for å passere. Efter den blev det stående et par meter høie isvegger på begge sider av elven. I isgangens spor kom en stor mengde opdemmet vann, som delvis gikk inn over lavereliggende eiendommer, dog uten å gjøre noen større skade.
Ved Vienget så det stygt ut en stund meddeles det til Østlendingen. Isgangen brukte over en time på å passere og den la innpå en hel del is og tømmer. Hos opsynsmann Bjørnstad, hvor fjøset ligger slik til at det var fare for det, hvis isgangen stoppet op, fant man det rådeligst å løse kua mens isgangen passerte.
Ved Sundfloen stanset isgangen og ble liggende 3-4 kilometer opover elven derfra. Vi talte med Sundfloen, og fikk høre at is og tømmer i stor utstrekning hadde dratt innover eiendommene nordenfor. Digre isblokker var lagt langt innover dyrket mark og vannet flommet innover. På Øverengen og et par eiendommer til stod vannet over all jorden.
Ved Sundfloen lå det ganske tykk is i de trange løp, og man mente ikke det skulde være særlig fare for at isgangen skulde løsne med det første. Skulde det nu gå videre vilde det se meget stygt ut for eiendommene nedenfor. Får den ligge noen dager i det godværet vi nu har, så vil isen løse sig op og faren for noen alvorligere følger skulde ikke bli så stor.
I Atna ligger isen fremdeles så tykk og sterk at man ennu kjører der.»
Den 7. mai samme år kunne Østlendingen melde følgende:
«Oprydning efter isgangen i Stor-Elvdal.
Idag tar man fatt med oprydning efter den store isgang i Stor-Elvdal. Isgangen er nu forsvunnet, men det ligger en masse tømmer igjen på land og på øyene og det gjelder nu å få tømmeret ut i elven, som nu går åpen.»
Subject
Isgangen ved Opphus i Stor-Elvdal våren 1935 Fotografiet er tatt fra en snødekt elvebakke ned mot elveleiet. Elveskråningen nærmest fotografen er bevokst med krattskog (bladlause lauvtrær). I elveleiet nedenfor ser en at en del isklumper er pakket sammen langs strendene, mens vannet midt i elveleiet delvis er åpent, delvis dekt av ei tynn isskorpe. I bakgrunnen flate moer med barskog.
Dette fotografiet er fra samlinga etter Glomma fellesfløtingsforening og forløperne, Christiania Tømmerdirektion (Øvre Glommens fællesfløtningsforening) og Fredrikstad Tømmerdirektion (Nedre Glommens fællesfløtningsforening). Da det ble klart at det gikk mot avvikling av fløtinga i Glommavassdraget i midten av 1980-åra initierte Norsk Skogbruksmuseum noe de kalte «Prosjekt Glomma». Dette innebar at historikeren Øivind Vestheim og fotografen OT Ljøstad fulgte fløtinga i vassdraget med kamera de siste to fløtingssesongene, mens museumsdirektør Tore Fossum samarbeidet med administrasjonen og styret i Glomma fellesfløting om best mulig ivaretakelse av levningene etter den viktige aktiviteten fløtinga hadde vært. En del installasjoner i vassdrag måtte imidlertid fjernes, slik vassdragslovgivningen forutsatte. Mange husvære ble overdratt til grunneiere for en rimelig pris, og noe ble overlatt til aktører som ville drive formidling av vassdrags- og fløtingshistorie. Arkivene etter virksomheten ble overdratt til Riksarkivet, som valgte å la det bli liggende i en av kontorbygningene ved Fetsund lenser. Ordning av dette materialet ble påbegynt under ledelse av Øivind Vestheim. Etter at det ble etablert et museum ved Fetsund lenser i 1990 har personale derfra hatt det daglige forvaltningsansvaret for protokoll- og dokumentarkivet etter Glomma fellesfløtingsforening. Fotomaterialet etter organisasjonen ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum da fløtinga opphørte. Det besto av 72 album, samt en del «løse» kopier og negativer. OT Ljøstad reproduserte størstedelen av motivene ved hjelp av mellomformatkamera med negativ svart-hvitt-film. Materialet ble også enkelt registrert, i første omgang med stikkord (ofte stedsnavn og opptaksdatoer) som var skrevet inn i albumene. Skanning og fyldigere registrering utføres innimellom andre oppgaver, og ettersom samlinga er stor, vil det ta lang tid før dette arbeidet er fullført.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».