• To menn sittende ved foten av brannvakttårnet på Haukenesfjellet i Rømskog i Østfold. Denne lokaliteten har hatt tre brannvakttårn. Det første ble reist av Østfold Skogselskap i 1909 og inngikk da i et nettverk med Vedøfse i Aremark, Høyås i Asak (Halden) og Linnekleppen mellom Aremark og Rakkestad. Det første tårnet råtnet og ble i 1928 erstattet av et nytt tårn. Tårn nummer tre ble reist i 1953. De to siste tårnene ble reist i samarbeid mellom Østfold Skogselskap og forsikringsselskapet Skogbrand. Skogbrannvaktholdet på Haukenesfjellet ble avviklet i 1976. Etter den tid har lokale flyentusiaster fått betaling for å gjøre rekognoseringsturer. Det siste tårnet på Haukenesfjellet ble i 2007-08 overtatt av Den norske Turistforenings avdeling i Østfold. Turistforeningen vil restaurere tårnet med sikte på å innrede overnattingsrom for vandrere. Om lag samtidig har Norsk Skogmuseum bygd en fullskalakopi av dette tårnet på sitt uteområde med støtte fra Skogbrand. 

Fotografiet viser antakelig det andre tårnet på Haukenesfjellet (1928-1952). Det ble reist av tårnbyggeren Anton Lillevold (1893-1978) fra Furnes i Hedmark og hans mannskap. Tårnet var en slags standardmodell, cirka 10 meter høgt og sammensatt av om lag 65 tømmerstokker. Hvem de to avbildete karene er har vi foreløpig ingen informasjon om.
  Photo: Julius Nygaard / Anno Norsk skogmuseum

"Haukenesfjellet, Rømskog, Østfold 9757-2"

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to