• Overløps- eller tømmerløpsonen på kraftverksdammen ved Osfallet i elva Søndre Osa i  Åmot kommune i Hedmark.  Fotografiet er tatt skrått nedenfra, fra en posisjon ved nordre elvebredd.  Bildet viser hvordan vannet i flomtida om våren fosset gjennom dette løpet, med fløtingsvirke fra skogene langs det ovenforliggende vassdraget.  Bildet viser også hvordan dammen var støpt av armert betong, med skjermer på begge sider av damløpet, og med stålrekkverk på damkrona.

Kraftverksdammen ovenfor Osfallet ble bygd i 1913-14 med Åmot kommune som oppdragsgiver.  Samtidig ble det reist et kraftverk med to turbiner like nedenfor det til sammen drøyt 25 meter høye fallet i Søndre Osa.  Målet var å skaffe elektrisk lys til den sentrale delen av Åmot-bygda og energi til bygdas nye treforedlingsbedrift («Rena Træsliperi», seinere kalt «Rena Karton A/S»).  Kraftverket ble satt i drift i oktober 1914, men allerede i mai 1916 ble anlegget ødelagt ved et dambrudd.
    Photo: Daae, Odd / Anno Norsk skogmuseum

Overløps- eller tømmerløpsonen på kraftverksdammen ved Osfallet i elva Søndre Osa i Åmot kommune i Hedmark. Fotografiet er tatt skrått nedenfra, fra en posisjon ved nordre elvebr...

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».