• Sprengings- og forskalingsarbeid i forbindelse med kraftutbygginga ved Osfallet i elva Søndre Osa i Åmot kommune i Hedmark, antakelig sommeren 1913.  Fotografiet synes å være tatt fra den bergnabben elva passerte, og som bidro til at man her hadde en samlet fallhøyde på 25,5 meter.  I forgrunnen kan det synes som om man har minert et nytt far for overløpsvann og tømmer i det nevnte berget.  Sjølve kraftstasjonen skulle reises på flata nedenfor.  Anleggsarbeidene pågikk i 1913 og fram til oktober 1914, da anlegget ble satt i drift.  Om lag halvannet år seinere, den 10. mai 1914, forårsaket en brå og kraftig vårflom et dambrudd som fikk Søndre Osa til å bryte gjennom nordre damarm og danne et nytt elveløp på nordsida av det opprinnelige.  Dette dambruddet forårsaket store skader og betydelige økonomiske tap, særlig for Åmot kommune.

Mer informasjon om om kraftutbygginga ved Osfallet og det påfølgende dambruddet finnes under fanen «Opplysninger».
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

Sprengings- og forskalingsarbeid i forbindelse med kraftutbygginga ved Osfallet i elva Søndre Osa i Åmot kommune i Hedmark, antakelig sommeren 1913. Fotografiet synes å være tatt ...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to