• Osfallet i elva Søndre Osa i Åmot kommune i Hedmark, fotografert i motstrøms retning da kraftutbygginga her var i startfasen, antakelig sommeren 1913.  Fotografiet er tatt fra den steinfyllte tømmerkista (skådammen) som skulle hindre at fløtingstømmeret drev på land fra kulpen under fossen.  Ovenfor ser vi også hvordan man på oppdrag fra Christiania Tømmerdirektion (som seinere ble til Glomma fellesfløtingsforening) hadde gjort den nedre delen av fossefallet fløtbart ved at man hadde lagt såkalt "flakning" eller "golving" i elveløpet.  Dette besto av tømmerstokker som var lagt tett inntil hverandre, parallelt med strømretningen, over den steinete elvebotnen i fossefaret.  Poenget med denne konstruksjonen var at fløtingstømmeret skulle kunne passere uskadd, og uten å sette seg fast.  Fotografiet viser også at Tømmerdirektionen hadde fått oppsatt skådammer i form av steinfylte tømmerkister langs den nordre elvebredden i den nedre delen av fossen.  Dette ble gjort for å hindre at fløtingstømmeret ble kastet på land mens det var flom i elva.  I bakgrunnen (til høyre øverst i bildet) ser vi den øvre delen av Osfallet, hvor det verken var golving eller skådammer.  Øverst på fossebrinken skimter vi stillaser som antakelig var oppsatt med sikte på bygging av en betongdam for et kraftverk på dette stedet.

En kort historikk om kraftutbygginga ved Osfallet og den dambruddskatastrofen som inntraf om lag halvannet år etter at anlegget ble tatt i bruk finnes under fanen «Opplysninger».
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

Osfallet i elva Søndre Osa i Åmot kommune i Hedmark, fotografert i motstrøms retning da kraftutbygginga her var i startfasen, antakelig sommeren 1913. Fotografiet er tatt fra den ...