Håkon Grindal fra Elverum tilbereder varmrøykt røye under De nordiske jakt- og fiskedager på Norsk Skogmuseum i august 2014. Da dette fotografiet ble tatt var Håkon i ferd med å t...
De Nordiske jakt- og fiskedager var det 52. store sommerarrangementet med jakt, fiske og friluftsliv som tema på Norsk Skogmuseum. Det startet sommeren 1963. Det året hadde Elver ...
De Nordiske jakt- og fiskedager var det 52. store sommerarrangementet med jakt, fiske og friluftsliv som tema på Norsk Skogmuseum. Det startet sommeren 1963. Det året hadde Elverum en stor reiselivsutstilling, og museet bidro med et program som ble kalt «jaktens og fiskets dag» der en del av museets støttespillere i jakthund- og skyttermiljøet og veteraner fra innlandsfiskeværet ved Sølensjøen i Rendalen gjennomførte en del interessante aktiviteter i friluftsmuseet på Prestøya. Året etter feiret museet sitt 10-årsjubileum med liknende program. Disse arrangementene hadde betydelig publikumsappell, så museet fortsatte med en «jaktens- og fiskets dag» hver sommer. I begynnelsen av 1970-åra begynte man å strekke arrangementet over flere dager, og navnet ble samtidig endret til «De nordiske jakt- og fiskedager». Jakt- og fiskedagene samler både kommersielle og ideelle utstillere, og omfatter dessuten en rekke museumsaktiviteter, samt demonstrasjoner og foredrag knyttet til emner som interesserer et publikum som er interessert i friluftsliv. Arrangementet i 2014 var det 52. i rekka. Det ble arrangert i perioden fra torsdag 7. til søndag 10. august med Norges Jeger- og Fiskerforbund som hovedsamarbeidspartner. 31 919 besøkte jakt- og fiskedagene i løpet av disse fire dagene. Lørdagen, da dette fotografiet ble tatt, var den beste besøksdagen med 13 148 gjester.
Subject
Håkon Grindal fra Elverum tilbereder varmrøykt røye under De nordiske jakt- og fiskedager på Norsk Skogmuseum i august 2014. Da dette fotografiet ble tatt var Håkon i ferd med å trekke ut en av nettingskuffene i ei av de to røykekassene, for å se an om fisken var ferdigrøykt. Røyken trenger for øvrig delvis gjennom striekledet som ble brukt som deksel over røykekassa og danner strimer i de solstrålene som trengte mellom bar og bladverk i skogen omkring fiskerøykingsanlegget. Ledelsen ved det daværende Norsk Skogbruksmuseum fikk bygd fiskerøykingsanlegg i friluftsmuseet på Prestøya i begynnelsen av 1970-åra. Den gangen kunne man vise både kaldrøyking og varmrøyking, men det var den sistnevnte metoden som var raskest, og dermed best egnet for dette arrangementer på museet. Varmrøyking er en tilberedningsmåte for fisk på linje med koking og steking. Den forholdsvis svale og kortvarige røykinga har begrenset effekt, og varmrøykt fisk har følgelig ikke like lang holdbarhet som kaldrøykt. Nytilberedt varmrøykt fisk er imidlertid delikat og velsmakende. Varmrøykingsanlegg lages gjerne på en bakkekam, med en forholdsvis kort røykkanal fra et punkt nede i bakkeskråningen opp mot ei tønne eller kasse, der fisken henges eller legges, og hvor røyken samles. Ved Skogmuseets røykeanlegg på Prestøya er det et kasseformet røykkammer med skuffer eller brett med nettingbotn, som fisken legges på. Kassa dekkes med et strieklede. Etter innledende fyring med ved, som etterlater seg glør i den nedre delen av røykkanalen, fyres det blant annet med einerbar, som gir fin røyk. Temperaturen inne i røykekammeret bør være mellom 60 og 80 grader. Det tar fra 45 minutter til to timer å få fisken serveringsklar, avhengig av fiskens størrelse, fyringa og av hvilket smakspreg som ønskes. Under jakt- og fiskedagene serveres den varmrøykte fisken direkte fra røykeanlegget, med flatbrød, smør og gjerne lettøl til. På museet har kassa fisken røykes i litt spøkefullt vært kalt «Konrads kommode» etter museumsvaktmester Konrad Eggen, som gjennom mange år ledet fiskerøykinga når det var arrangementer på Prestøya.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».