Portrett fra en ung gutt, Hilmar Isaksen. Han er kledd i dobbeltspent dress og poserer foran en håndmalt landskapsbakgrunn, med en hånd på en murt søylevegg/kulisse. I Digitalarki...

1 comment

  • Hilmars mor var Britha Marie (f. Ranta) Wærriø. Britha Maries sønn Hilmar har ingen far nevnt ved dåpen. Hilmar kom til Vadsø da han var ett år gammel, og begynte som fisker i 13-14 års alderen. Men han begynte som sesongarbeider i 1907-08 på AS Sydvaranger i Kirkenes. Mens han bodde i Vadsø kom han med i arbeiderbevegelsen som ble stiftet i Vadsø i 1908. Da han flyttet til Vardø i 1915 ble han formann i partiforeningen der, siden også i Vardøfiskernes Agnforsyning. I 1923 begynte han som betjent på Vardø Samvirkelag, senere 1.betjent og flyttet da kort tid etter til Kirkenes der han gikk over i samme stilling i Kirkenes Samvirkelag. I 1927-28 ble han bestyrer på Samvirkelaget på Skogfoss, men flyttet derfra til Jakobsnes der han ble boende med sin familie. Han var også hovedstyremedlem for Finnmark i Handel og Kontor, formann i avdeling på Kirkenes og medlem i 30 år.

    I begynnelsen av 30 årene ble han valgt inn i herredstyret, medlem av formannskapet i to perioder, og etterhvert en rekke tillitsverv i kommunen. Fra 1923 til 1941 var han medlem av forliksrådet. Etter frigjøringen var en formann i rådet. I samme periode var han medlem av herredstyret og formannskapet, og i siste periode var han viseordfører. Da ordføreren ble sendt på tingent overtok da Hilmar ordførerklubben.

    Han var også formann for fylkesforsyningsnemda, representant for Sør-Varanger herred i Varanger Kraftlag. Han var også medlem og styremedlem i Kirkenes Samvirkelag etter frigjøringen, medlem av byggekommiteen, og styremedlem av Finnmark Distrikts Kooperative forening.

    Hilmar døde i Sør-Varanger i 1966, gift med Astrid Aline Bjørklund (f. 1889) i Vardø av finske foreldre.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to