• To mennn og to kvinner kjører to hester med sleder på isen over Tanaelva påsken -48. Sledene ble kalt styrslede og var spesielt laget for turkjøring og har seletøy med en bue/bøyle over ryggen på hesten. Hesten hadde også en bjelle som stod på hesteryggen, kalt Sedolk, muligens av finsk opprinnelse. Den ene av mennene er kledd i sameklær / pesk og står ved siden av sleden. På den andre sleden sitter to kvinner.  Landskapet er dekt av snø.
    Photo: Schanche, Johan / Troms og Finnmark fylkesbibliotek
    (Copyright)

To mennn og to kvinner kjører to hester med sleder på isen over Tanaelva påsken -48. Sledene ble kalt styrslede og var spesielt laget for turkjøring og har seletøy med en bue/bøyle...

1 comment

• For yngre generasjoner kan følgende være viktig informasjon: Sledetypen for turkjøring ble kalt styrsslede og var spesielt laget til dette formål. Noen hadde laget et påbygg til sin vanlige arbeidsslede. Denne ble kalt Risla.
    Til turkjøring brukte en seletøy med en bue over ryggen. I tillegg hadden en en spesiell bjelle som stod på hesteryggen. Den ble kalt Sedolk. Jeg mener å vite at dette hadde finsk opprinnelse.