• Prinsippskisse som viser de sentrale delene i ei oppgangssag, utført at førstekonservator og arkitekt Arne Berg.  Skissa er tegnet for en artikkel Berg sjøl skrev om byggeskikken i Trysil i Hedmark til bygdebokserien for dette lokalsamfunnet.  Utgangspunktet hans var ei sag fra Oppset i Ljørdalen i Østre Trysil, som da Berg tegnet den var flyttet til Trysil bygdetun i Innbygda.  Nederst på tegninga ser vi underfallshjulet og en liten del av vassrenna som førte vann i stor hastighet mot det nevnte hjulet.  Dermed roterte hjulet, som utstyrt med en aksling som hadde en krumtapp eller veivaksling, som transformerte den roterende bevegelsen i hjulet til en opp-ned-bevegelse i sagramma.  Når denne ramma gikk opp og ned vipper den på en spak som driver den lille sleden sagstokken er montert på langsomt mot den tannete delen av sagbladet.
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

Prinsippskisse som viser de sentrale delene i ei oppgangssag, utført at førstekonservator og arkitekt Arne Berg. Skissa er tegnet for en artikkel Berg sjøl skrev om byggeskikken i...