• Mannsportrett
Ståle Navrud (f. 1961) vokste opp på småbruket Dokken søre, rett overfor Garnåskrysset på Rv 7.
Som 5-åring fikk han begynne i 1. klasse på Dokken skole med Erling Lian som lærer. Skolebiblioteket var vegghyllen lengst bak i rommet, og det brukte han flittig. Der oppsto også hans interesse for astronomi, og mange kvelder ble tilbrakt med stjernekikkert på jordet på Dokken på «Kong Haddings Observatorium» (et navn som ble enda mer passende da meteorittkrateret på Garnås senere ble dokumentert). Hans fars største interesser var fiske, jakt, friluftsliv og naturvern¤ og han sto fremst i kampen mot planene om søppelfylling og pukkverk på Gunnbjørndokk. Det inspirerte Ståle til å søke på naturforvaltningslinjen på daværende Norges Landbrukshøgskole (NLH) på Ås (nå Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet¤ NMBU), men først måtte han gå den ett-årige agronomlinja på Lien Landbruksskole på Torpo. Hovedoppgaven ved NLH var en dokumentasjon av opplevelsesverdien av fritidsfiske i Hallingdalselva og lokaløkonomiske ringvirkninger for Gol kommune¤ basert på intervju med sportsfiskere på campingplasser langs elva i Gol.  Han tok doktorgrad i miljø- og ressursøkonomi, hvor han også tilbrakte tid på University of California-Berkley. Noen år senere var han gjesteforeleser og Fulbrightstipediat samme sted. Der ble han kjent med familien Von Der Lippe fra Oslo som det viste seg hadde hatt hytte på Fekjan i over hundre år, og Brynhildstjern er nå hans faste tilholdssted i Nes. 
Han bor i Drøbak sammen med kone og to voksne barn. Drøbak, som lik Nesbyen, har tatt vare på sin gamle bebyggelse og har hatt kjente malere boende. Han er professor i samfunnsøkonomi med spesialisering i miljø- og ressursøkonomi ved Handelshøyskolen ved NMBU på Ås. Der forsker han på hvilken økonomisk verdi urørt natur, dyreliv, kulturlandskap og kulturminner har for oss mennesker med sikte på bedre forvaltning og vern, men også bruk så som naturbasert reiseliv.
    Photo: Hallingdal museum fotosamling

Ståle Navrud

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to