Lillehammer lense ved Gudbrandsdalslågens utløp i Mjøsa, fotografert fra en posisjon mellom to bjørketrær ved Tangen på Vingnes-sida (vestsida) av vassdraget. Fotografiet ble tatt ...
I gamle Fåberg prestegjeld møter elva Gudbrandsdalslågen innsjøen Mjøsa. Lågen er cirka 20 mil lang og har et nedbørsfelt på om lag 11 500 kvadratkilometer. I bygdene langs Lågen o ...
I gamle Fåberg prestegjeld møter elva Gudbrandsdalslågen innsjøen Mjøsa. Lågen er cirka 20 mil lang og har et nedbørsfelt på om lag 11 500 kvadratkilometer. I bygdene langs Lågen og dette hovedvassdragets mange sideløp vokste det skog, og tømmer fra disse skogene var et produkt bøndene i Gudbrandsdalen kunne omsette i klingende mynt, bare de fikk det fram til et betalingsvillig marked. Dette var lenge en vanskelig oppgave, for markedet lå lenge langt unna, i mer kystnære strøk, og tømmeret var tungt. Skogeierne måtte satse på at oppdriften i vannet skulle bære det mot sagbruk og etter hvert også papirfabrikker. I elvene gav strømmen i det rennende vannet framdrift, over innsjøer med mer stillestående vannspeil var en mer avhengig av vind, og etter hvert av motorfartøyer. Og mens tømmerstokkene kunne flyte fritt i elvene var det mer hensiktsmessig å samle dem i flåter eller bunter – i dette området kalt «sopper» – når det skulle bukseres over innsjøer og vann. Der betydelige fløtingselver rant ut i innsjøene ble det derfor etablert lenseanlegg, hvor løstømmeret ble samlet, sortert og ordnet for buksering over mer stillestående vannspeil i flåter, såkalte ringbommer eller sopper. Det nevnte området i Fåberg – mellom Vingnes på vestsida av vassdraget og det som etter hvert skulle bli Lillehammer by – var et slikt lensested. Fra gammelt av var det ofte grunneierne på slike steder som så muligheter for å skaffe seg inntekter ved å etablere lenser og ta avgifter av det tømmeret som ble ekspedert fra disse lensanleggene. På 1700-tallet ser det ut til at det var brukerne på Trosset-gardene som drev lensa ved utløpet av Lågen. Fra midten av 1800-tallet overtok kapitalsterke kjøpmenn i den nyanlagte kjøpstaden Lillehammer lensene og de inntektsmulighetene de representerte. Disse aktørene tok seg godt betalt, noe vi må regne med at både skogeierne i bygdene ovenfor og tømmerkjøperne ved den nedenforliggende delen av vassdraget var misfornøyde med, for fløtinga nedover Gudbrandsdalen og videre over Mjøsa var kostbar, og det påvirket tømmerets markedsverdi.
1909 ble et merkeår for tømmerfløtinga i denne regionen. Da ble det vedtatt lover for en fellesfløtingsforening som skulle samordne fløtinga for elva Ottas sammenløp med Lågen i Sel kommune og nedover. Samtidig inngikk Christiania Tømmerdirektion, som organiserte virkestransporten videre nedover mot Øyeren på Nedre Romerike, avtale om å overta lensedriften ved Lågens utløp i Mjøsa, i første omgang i 15 år, men med mulighet for forlengelse av avtalen. Tømmerdirektionen investerte stort i lenseanlegget, og fikk blant annet bygd et digert «soppeapparat» - en buntemaskin – og et vifteformet sorteringsanlegg, som gjorde det enklere å sortere det tømmeret som skulle til sagbruk og treforedlingsbedrifter i Mjøsregionen fra det som skulle videre nedover Vorma og Glomma. De private eierne hadde neppe finansiell styrke til å løse inn og drifte et slikt anlegg, så i 1930 solgte de rettighetene sine til Christiania Tømmerdirektion, som gjennom en fusjon med Fredrikstad Tømmerdirektion seks-sju år seinere ble til Glomma fellesfløtingsforening. Denne organisasjonen fortsatte å drive Lillehammer lense inntil fløtinga i Lågen opphørte i 1969.
Lillehammer lense ved Gudbrandsdalslågens utløp i Mjøsa, fotografert fra en posisjon mellom to bjørketrær ved Tangen på Vingnes-sida (vestsida) av vassdraget. Fotografiet ble tatt i 1937. I bakgrunnen ser vi den drøyt 800 meter lange Vingnesbrua, en fagverkskonstruksjon av jern som på dette tidspunktet var cirka tre år gammel. I 1937 var det innmeldt 236 509 stokker til fløting i ovenforliggende vassdrag som i prinsippet skulle passere denne lensa. I tillegg kom 609 stokker som lå igjen fra foregående år. Av dette skulle 192 324 stokker - om lag 81 prosent - til brukene ved Mjøsa. Dette tømmeret skulle sorteres etter påslåtte tømmermerker og «soppes» ved lenseanlegget, det som skulle til bedrifter lengre nede i Glommavassdraget ble fløtet sams til det hadde passert Minnesund.
Tirsdag 3. august 1937 kunne leserne av Opland Arbeiderblad lese følgende om fløtingsvirket i Mjøsregionen, der bortimot halvparten av kvantumet passerte Lillehammer lense:
«Tømmerkvantumet i Mjøsvassdraget 33 prosent større enn fjorårets.
Borregård avtar 40 prosenrt av hele distriktets tømmerproduksjon.
Efter de opgaver som nu foreligger er der til fløtning i Mjøsvassdraget innmerket ialt 1 330 771 stokker, svarende til ca. 265 000 kbm.
Ved Lillehammer lense passerer 112 143 kbm., eller ca. 46 prosent av det hele kvantum. I de øvrige elver til Mjøsa er innmerket 331 230 stokker og rundt Mjøsstranden 414 330 stokker.
Av det samlede tømmerkvantum skal 627 200 stokker eller 47 prosent avleveres til brukene rundt Mjøsa, mens resten skal viderebefordres.
Den største avtager er Borregård som tar 522 851 stokker eller ca. 40 prosent av distriktets samlede tømmerproduksjon.»
Dette fotografiet er fra samlinga etter Glomma fellesfløtingsforening og forløperne, Christiania Tømmerdirektion (Øvre Glommens fællesfløtningsforening) og Fredrikstad Tømmerdirektion (Nedre Glommens fællesfløtningsforening). Da det ble klart at det gikk mot avvikling av fløtinga i Glommavassdraget i midten av 1980-åra initierte Norsk Skogbruksmuseum noe som ble kalt «Prosjekt Glomma». Historikeren Øivind Vestheim og fotografen OT Ljøstad fulgte fløtinga i vassdraget med notatblokk, lydbåndopptaker og kamera de siste to fløtingssesongene, mens museumsdirektør Tore Fossum samarbeidet med administrasjonen og styret i Glomma fellesfløting om best mulig ivaretakelse av levningene etter den viktige aktiviteten fløtinga hadde vært. En del installasjoner i vassdrag måtte imidlertid fjernes, slik vassdragslovgivningen forutsatte. Mange husvære ble overdratt til grunneiere for en rimelig pris, og noe ble overlatt til aktører som ville drive formidling av vassdrags- og fløtingshistorie. Arkivene etter virksomheten ble overdratt til Riksarkivet, som valgte å la det bli liggende i en av kontorbygningene ved Fetsund lenser. Ordning av dette materialet ble påbegynt under ledelse av Øivind Vestheim. Etter at det ble etablert et museum ved Fetsund lenser i 1990 har personale derfra hatt det daglige forvaltningsansvaret for arkivet etter Glomma fellesfløtingsforening. Fotomaterialet etter organisasjonen ble i forbindelse med avviklinga av fløtinga overlatt til Norsk Skogbruksmuseum. Det besto av 72 album, samt en del «løse» kopier og negativer. OT Ljøstad reproduserte størstedelen av motivene ved hjelp av mellomformatkamera med negativ svart-hvitt-film. Materialet ble også enkelt registrert, i første omgang med stikkord (ofte stedsnavn og opptaksdatoer) som var skrevet inn i albumene. Skanning og fyldigere registrering tas innimellom andre oppgaver, og ettersom samlinga er stor, vil det ta lang tid før dette arbeidet er fullført.
Other information
Johs. Johannesen ble født i Oslo 16. mai 1877. Han tok artium i 1895, og tre år seinere ble han uteksaminert som bygningsingeniør fra Kristiania tekniske skole. Deretter var han ansatt ved Gleim og Eyde i Lübeck, seinere ved Eydes ingeniørkontor i Kristiania. I perioden 1900-01 studerte han ved den tekniske høgskolen i Dresden. I 1902 ble han fløtingsinspektør i Glomma-vassdraget, og fire år seinere ble han utnevnt til direktør i Christiania Tømmerdirektion, seinere kalt Glomma Fellesfløtingsforening. Denne stillingen hadde han fram til våren 1948, da han nådde aldersgrensen. Johannesen var ofte medlem av ulike tekniske kommisjoner, både i og utenfor fløtingsvesenet. Han skal blant annet ha høstet anerkjennelse for den innsatsen han gjorde i grenseforhandlinger med Russland. Johannesen var medlem av hovedstyret i Norsk Ingeniørforening fra 1925 til 1933, og i de tre siste åra av denne perioden var han styreleder med tittelen "president". Johs. Johannesen var æresmedlem i Finlan
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».