Fra inntaksområdet til Lillehammer lense ved Gudbrandsdalslågens utløp i Mjøsa. Fotografiet ble tatt i 1937 fra Vingnes-sida (vestsida) av vassdraget, som det høyre i en serie som ...
I 1909 ble tatt ble det vedtatt reglement for tømmerfløtinga i den nedre delen av Gudbrandsdalslågen:
«Res. om fællesfløtningsregler for Gudbrandsdalslaagen, Kristians amt
Nedens ...
I 1909 ble tatt ble det vedtatt reglement for tømmerfløtinga i den nedre delen av Gudbrandsdalslågen:
«Res. om fællesfløtningsregler for Gudbrandsdalslaagen, Kristians amt
Nedenstaaende i møte den 20. januar 1909 vedtagne utkast til fællesfløtningsregler for Gudbrandsdalslaagen, Kristians amt, med den i ordinær generalforsamling den 27. februar 1909 besluttede forandring, approberes i medhold av lov angaaende vasdragenes benyttelse m.v. av 1. juli 1887 § 59 som gjældende indtil videre:
§ 1.
Foreningens formaal er, at fløtningen av trævirke i Gudbrandsdalslaagen fra Otta til Lillehammer lense skal foregaa fælles under et fælles styre og ved forbedringer av vasdraget at gjøre dette mer sikkert for en hurtig og sikker fremfløtning av virket.
§ 2.
Foreningen ledes av et styre paa 5 medlemmer med et lignende antal suppleanter. Funktionstiden er 4 aar, dog saaledes, at efter 2 aar uttræder ved lodtrækning 2 medlemmer og senere efter tur. Den kan gjenvælges, men ogsaa frasi sig gjenvalg for saa lang tid, som de har fungert.
Styret vælger hvert aar inden sin midte en formand og en næstformand.
§ 3.
Hvert aar – senest i mars maaned – avholdes ordinær generalforsamling. Ekstraordinær generalforsamling avholdes, naar styret finder det fornødent. Styret fastsætter tiden og stedet for generalforsamlingens avholdelse, og sker indkaldelsen til disse med mindst 14dages varsel ved bekjendtgjørelse i Lillehammer-aviserne.
Paa den ordinære generalforsamling fremlægger styret beretning og revidert regnskap saavel vedkommende fløtningen som elvekassen for sidst forløpne aar – samt forslag til ordning av aarets fløtning og de forbedringer, der ansees paakrævet i vasdraget. Derhos foretages valg paa medlemmer av styret med et lignende antal suppleanter og 2 revisorer.
Forslag om forandring i lovene ma være indkommet til styret inden 1 maaned før indkaldelsen til den generalforsamling, hvorpaa saken skal behandles.
I generalforsamlinger avgjøres almindelige saker med simpel stemmeflerhet, idet hvert foreningsmedlem har 1 stemme. Fraværende stemmeberettiget kan utøve stemmeret ved fuldmagt til et andet medlem, dog kan ingen avgir mer end 3 stemmer. Ved stemmelikhet er formandens stemme den avgjørende.
§ 4.
Styret har efter generalforsamlingens beslutning at besørge fløtningen og forbedringsarbeidet i vasdraget utført paa bedste og billigste maate og i det hele ivareta foreningens tarv.
Foruten almindelig skyssgodtgjørelse oppebærer styrets medlemmer en kostgodtgjørelse av 4 kr. pr. dag, de anvender til reiser, møter, tilsyn og øvrige tjenester i foreningens anliggender. Styrets medlemmer, der bor utenfor fløtningsdistriktet, erholder kun skyss- og kostgodtgjørelse for den tid, de opholder sig inden fløtnigsdistriktet vedkommende foreningens anliggender.
Styret antar en regnskapsfører, der tillike er kasserer og sekretær, og bestemmer hans løn, der medregnes i fløtningsutgifterne.
Der føres særskilt regnskap for fløtningen og forbedringer av vasdraget og saaledes, at hver rode faar sin særskilte konto.
Likeledes kan styret anta en fløtningshusbond, der har at føre det specielle tilsyn med fløtningen og elveforbedringsarbeiderne. Hans løn utredes av elvekassen og bestemmes av styret.
§ 5.
Vasdraget inddeles i følgende roder:
1ste rode fra Lillehammer lense til Brunlaug bro.
2den rode fra og med Brunlaug bro til Jevnefjordens utløp.
3dje rode fra Jevnefjordens utløp til gaarden Baadstøen.
4de rode fra gaarden Baadstøen til gaarden Spekhus.
5te rode fra gaarden Spekhus til og med Tromsas utløp.
6te rode fra Tromsa elv til Vaalas utløp.
7de rode fra Vaala elv til Fryas utløp.
8de rode fra Frya elv til Harpefos.
9de rode fra og med Harpefos til Vinstras utløp.
10de rode fra Vinstra elv til Veikleaaen.
11te rode fra Veikleaaen til og med Sjoas utløp.
12te fra Sjoa elv til Otta.
Med generalforsamlingens beslutning kan fællesfløtningen utstrækkes til at omfatte hele eller dele av Laagens vasdrag ovenfor Otta, Otta elv og likesaa Laagens bielver eller enkelte av disse.
§ 6.
Fløtningsomkostningerne utregnes og fordeles rodevis efter det av den ordinære generalforsam-ling for hvert aar bestemte forhold.
Længere tømmer end 14 alens (8,79 m.) eller andet trævirke, der medfører uforholdsmæssige vanskeligheter for fløtningen, maa ikke uten styrets samtykke medtages.
Saafremt lasten ikke er slaat ut i elven til en av styret eller av fløtningshusbonden fastsat tid, har man ret til at la samme utslaa for vedkommendes regning.
§ 7.
Til vasdragets forbedring og vedlikeholdelse, renter og avdrag av elvekassens gjæld m. v. samt administrationsutgifter erlægges til foreningens elvekasse en avgift pr. tylvt tømmer eller favn kub, der fremfløtes i og fra roden, beregnet efter det av den ordinære generalforsamling ifølge § 6 bestemte dimensionsforhold saaledes for:
Den ordinære generalforsamling kan bestemme nedsættelse, forhøielse eller sløifning av elveavgiften eller bestemme en anden fordeling, og maa i tilfælde forslag være indkommet og bekjendtgjort paa den i § 3 bestemte maate.
§ 8.
Enhver eier av trævirke har inden 1. mai at meddele regnskapsføreren en opgave over kvantum og dimensioner av det trævirke, han fra hver rode skal ha med i aarets fløtning. For det, der merkes efter 1. mai, indsendes opgave senest inden 8 dage efter utført mekning.
Om forlanges har trævirkets eier inden 1. mai at indbetale i forhold til partiets størrelse et av bestyrelsen fastsat beløp til utredning av fløtningsomkostningerne.
Undlates nævnte opgave eller indbetaling uten grund, bortfalder for vedkommende eier enhver moderation for smaa dimensioner. Urigtig opgave, der foranlediger skade for fællesfløtningen, har den samme følge for eieren som undlatelse av at meddele opgave. Bortfaldt moderation tilfalder elvekassen.
§ 9.
Saasnart fløtningen er tilendebragt, har regnskabsføreren at avlægge regnskap over de medgåtte oplysninger, fordele disse og avgjøre mellemværende med hver enkelt eier.
Betaler en eier ikke paa opfordring de paa ham faldende utgifter for fløtning og elveforbedring, er styret berettiget til ved Lillehammer lense paa eierens gevinst eller forlis at tilbakeholde hans virke, der hefter for hele gjeldsbeløpet + 5 % renter og til – efter forløp av 2 maaneder – efter første paakrav uten indkaldelse til forlikskommissionen, uten lovmaal og dom, men efter forutgaaende underretning til debitor overensstemmede med lov om pant og tinglæsning av 12. oktober 1857 % 2, at sælge virket ved offentlig auktion til dækkelse av gjeldsbeløpet med alle paa grund av manglende betaling paaløpende omkostninger.»
Fra inntaksområdet til Lillehammer lense ved Gudbrandsdalslågens utløp i Mjøsa. Fotografiet ble tatt i 1937 fra Vingnes-sida (vestsida) av vassdraget, som det høyre i en serie som fløtingsfunksjonærene monterte sammen til et vidvinkelmotiv. Dette bildet er tatt med kameraet vendt østover med den nedre delen av den traktormete inntakslensa i forgrunnen. Her var presset på lensearmene, som besto av sammenkjedete tømmerstokker, så stort at lenseeierne hadde bygd støttende steinfylte tømmerkar for å holde dem på plass. I bakgrunnen skimter vi mot Nordre Ål, området nord for bykjernen på Lillehammer. På de øvrige bildene er kameraet vridd gradvis mer nordover. Dette året var det innmeldt 236 509 stokker til fløting i ovenforliggende vassdrag som i prinsippet skulle passere denne lensa. I tillegg kom 609 stokker som lå igjen fra foregående år. Av dette skulle 192 324 stokker - om lag 81 prosent - til brukene ved Mjøsa. Dette tømmeret skulle sorteres etter påslåtte tømmermerker og «soppes» ved lenseanlegget, det som skulle til bedrifter lengre nede i Glommavassdraget ble fløtet sams til det hadde passert Minnesund.
Tirsdag 3. august 1937 kunne leserne av Opland Arbeiderblad lese følgende om fløtingsvirket i Mjøsregionen, der bortimot halvparten av kvantumet passerte Lillehammer lense:
«Tømmerkvantumet i Mjøsvassdraget 33 prosent større enn fjorårets.
Borregård avtar 40 prosenrt av hele distriktets tømmerproduksjon.
Efter de opgaver som nu foreligger er der til fløtning i Mjøsvassdraget innmerket ialt 1 330 771 stokker, svarende til ca. 265 000 kbm.
Ved Lillehammer lense passerer 112 143 kbm., eller ca. 46 prosent av det hele kvantum. I de øvrige elver til Mjøsa er innmerket 331 230 stokker og rundt Mjøsstranden 414 330 stokker.
Av det samlede tømmerkvantum skal 627 200 stokker eller 47 prosent avleveres til brukene rundt Mjøsa, mens resten skal viderebefordres.
Den største avtager er Borregård som tar 522 851 stokker eller ca. 40 prosent av distriktets samlede tømmerproduksjon.»
Dette fotografiet er fra samlinga etter Glomma fellesfløtingsforening og forløperne, Christiania Tømmerdirektion (Øvre Glommens fællesfløtningsforening) og Fredrikstad Tømmerdirektion (Nedre Glommens fællesfløtningsforening). Da det ble klart at det gikk mot avvikling av fløtinga i Glommavassdraget i midten av 1980-åra initierte Norsk Skogbruksmuseum noe som ble kalt «Prosjekt Glomma». Historikeren Øivind Vestheim og fotografen OT Ljøstad fulgte fløtinga i vassdraget med kamera de siste to fløtingssesongene, mens museumsdirektør Tore Fossum samarbeidet med administrasjonen og styret i Glomma fellesfløting om best mulig ivaretakelse av levningene etter den viktige aktiviteten fløtinga hadde vært. En del installasjoner i vassdrag måtte imidlertid fjernes, slik vassdragslovgivningen forutsatte. Mange husvære ble overdratt til grunneiere for en rimelig pris, og noe ble overlatt til aktører som ville drive formidling av vassdrags- og fløtingshistorie. Arkivene etter virksomheten ble overdratt til Riksarkivet, som valgte å la det bli liggende i en av kontorbygningene ved Fetsund lenser. Ordning av dette materialet ble påbegynt under ledelse av Øivind Vestheim. Etter at det ble etablert et museum ved Fetsund lenser i 1990 har personale derfra hatt det daglige forvaltningsansvaret for arkivet etter Glomma fellesfløtingsforening. Fotomaterialet etter organisasjonen ble i forbindelse med avviklinga av fløtinga overlatt til Norsk Skogbruksmuseum. Det besto av 72 album, samt en del «løse» kopier og negativer. OT Ljøstad reproduserte størstedelen av motivene ved hjelp av mellomformatkamera med negativ svart-hvitt-film. Materialet ble også enkelt registrert, i første omgang med stikkord (ofte stedsnavn og opptaksdatoer) som var skrevet inn i albumene. Skanning og fyldigere registrering tas innimellom andre oppgaver, og ettersom samlinga er stor, vil det ta lang tid før dette arbeidet er fullført.
Other information
Johs. Johannesen ble født i Oslo 16. mai 1877. Han tok artium i 1895, og tre år seinere ble han uteksaminert som bygningsingeniør fra Kristiania tekniske skole. Deretter var han ansatt ved Gleim og Eyde i Lübeck, seinere ved Eydes ingeniørkontor i Kristiania. I perioden 1900-01 studerte han ved den tekniske høgskolen i Dresden. I 1902 ble han fløtingsinspektør i Glomma-vassdraget, og fire år seinere ble han utnevnt til direktør i Christiania Tømmerdirektion, seinere kalt Glomma Fellesfløtingsforening. Denne stillingen hadde han fram til våren 1948, da han nådde aldersgrensen. Johannesen var ofte medlem av ulike tekniske kommisjoner, både i og utenfor fløtingsvesenet. Han skal blant annet ha høstet anerkjennelse for den innsatsen han gjorde i grenseforhandlinger med Russland. Johannesen var medlem av hovedstyret i Norsk Ingeniørforening fra 1925 til 1933, og i de tre siste åra av denne perioden var han styreleder med tittelen "president". Johs. Johannesen var æresmedlem i Finlan
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».