• Furulund. 
Sett fra vannet ca 1899. Dette er butikkaia med butikken som ble bygget i 1893 med lageret, bygget i 1899 ved siden av. I 1894 ble butikken påbygget med en halv etasje til boliger for ansatte. Til høyre i bildet ses vestre utbygning av Messa. (Den fløyen ble i 1912 innredet som bolig for kontorsjefen da han skulle gifte seg.) Bak messa ligger kontoret som nå er utbygget med 7 gjesterom i andre etasje. (Fra 1920 ble denne bygningen stedets Hotell, senere ble dette endrett og bygningen ble drevet som Gjestgiveri.) 

Til venstre for kontoret er det nå blitt en ingeniørbolig. Dette var den opprinnelig først bygde verksbutikken, men huset ble ominnredet til bolig for gruveingeniøren da handelsvirksomheten ble flyttet ned til vannet. I det lille huset oppe i bakken bodde formann Ludvik Hansen. (Dette huset ble revet da det ble bygget stasjonsmesterbolig her i 1916. Det var da materialene fra den tidligere stasjonsmesterboligen på Hellarmo som nå ble flyttet hit.)

Bak butikken ses Direksjonsvillaen fra den gang og helt bakerst er Villa Mons Petter, boligen for Anfindsen og som senere, i 1902, ble påbygget til også å inneholde bolig for presten. I bildets venstre kant ses litt av Dampkjøkkenet. Da bildet ble tatt ble det flagget med et flagg som hadde ”salat”. 

Foto Ukjent.
    Photo: Nordlandsmuseet

Furulund. Sett fra vannet ca 1899. Dette er butikkaia med butikken som ble bygget i 1893 med lageret, bygget i 1899 ved siden av. I 1894 ble butikken påbygget med en halv etasje t...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to