100
Joseph Bakken (1898-1989) fra Tufsingdalen kaster ei gjedde han hadde maget og reingjort opp i ei trekasse han hadde stående ved strandlinja i Tjønnan, deltaområdet der elva Tufsinga renner inn i innsjøen. Her drev Joseph Bakken og kameraten Jo Bakken garnfiske etter gytende gjedde på de delvis sivbevokste grunnene hver vår. De fleste fiskene som gikk i garna veide mellom 2 og 5 kilo. Gjedda ble tatt i land, der den ble maget og vasket med ei «tuggu», en børste fiskerne lagde av bjørkeris. På de største fiskene, de som veride 4-5 kilo, skar fiskerne også ut ryggbeinet. Dette fotografiet ble tatt like etter at dette arbeidet var gjort. Deretter skulle fisken saltes i 2-3 døgn, før den ble hengt til tørk utendørs, utspilt med pinner gjennom øyeåpningene og på tvers av magehulen. Slik skulle fisken henge til det dannet seg ei beskyttende hinne på fiskekjøttet. Deretter kunne fde tørkete gjeddene flyttes inn i et mørkt og svalt stabbur, hvor de ifølge Joseph Bakken kunne oppbevares slik i årevis uten at de harsknet.
Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
Accept license and download photo