Photo: Sør-Troms Museum

Isskjæring

Isskjæring for bedrifter som Bertheus Nilsen og Kristian Holst i Harstad var en utbredt attåtnæring for bygdefolket rundt byen.

27 objects

Isskjæring for bedrifter som Bertheus Nilsen og Kristian Holst i Harstad var en utbredt attåtnæring for bygdefolket rundt byen, og foregikk blant annet på Tennevatnet, Møkkelandsvannet, Hagavannet og Steinsåsvannet. Isen skulle brukes til kjøling og frysing, primært av fisk.

Isen som hadde lagt seg på vannene ble saget opp i høvelige blokker, og deretter lagret i "ishus". Arbeidet foregikk slik at det først ble kjørt opp lange skår i isen med såkalte "isploger", trukket av hest. Etter hvert som utviklingen gikk sin gang ble plogene erstattet av spesielle maskiner. De lange isflakene ble deretter kappet opp i mindre isblokker ved hjelp av håndsager, og fløtet langs råken og inn til land. Her ble blokkene håndtert med spesielle "issakser" når de skulle tas inn i ishuset. En isheis ble deretter brukt for å få isen inn i huset.

Transporten til byen foregikk med hest og slede, senere med lastebil.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to