Jubileumsutstillingen på Frogner 1914

20 objects

Allerede i november 1913 var spørsmål om fremtidig bevaring av norsk sjøfartshistorie blitt reist i Kristiania Sjømannsforening. Det var åpenbart at seilskutetiden slik man hadde kjent den snart var omme og med damp- og motorskipenes inntog sto sjøfartslandet Norge på terskelen til en ny tid. Århundregamle tradisjoner var raskt i ferd med å forsvinne.

Samtidig var de omfattende forberedelsene til feiringen for grunnloven i 1914 allerede i gang og da det ble klart at det maritime ville få betydelig fokus i den storstilte landsutstillingen, ble dette et springbrett i planlegningen for et nytt norsk museum. Den store maritime paviljongen på Skarpsno ble liggende like ved vannet med en kunstig havn og tilhørende fyrtårn. Her lå flere av redningsskøytene fortøyd, mens det store utstillingslokalet ble fylt med skipsmodeller, skutemalerier, nautiske instrumenter og andre maritime gjenstander. Det ble arbeidet iherdig for å sikre flest mulig av utstillingsgjenstandene for det nye museet.

Jubileumsutstillingen ble en suksess med over 1,5 millioner besøkende i løpet av jubileumsåret. Åpningsdagen ble det notert 30 000 besøkende, men dette ble overgått mangfoldig på utstillingens siste dag med hele 120 000 besøkende. Sjøfartens utstilling ble beskrevet som særdeles fyldig og vakkert arrangert. For første gang hevdet en norsk sjøfartsutstilling seg på en måte som sto i forhold til hovednæringens betydning for landet.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to